Meer informatie over Crambe cordifolia (Zeekool)
De hartbladige zeekool is een vaste plant met een opvallend contrast tussen zijn stevige bladeren en zijn luchtige bloemschermen. Crambe cordifolia wordt vaak gebruikt als solitair in borders of als structureel element in grote tuinen. Zijn fijne, witte bloemen trekken vlinders en bijen aan en geven in de vroege zomer een zachte beweging aan het geheel. Zijn grijsgroene bladeren blijven mooi tot laat in het seizoen en maken hem ook buiten de bloeiperiode interessant. Door zijn indrukwekkende hoogte tot wel 150 cm. zorgt hij voor verticale accenten. Hij is goed winterhard en verdraagt ons klimaat probleemloos. Combineren doet hij makkelijk, onder andere met Eupatorium, Perovskia of Veronicastrum.
Standplaats
Crambe cordifolia voelt zich het best op een zonnige plek, al verdraagt hij ook lichte halfschaduw. Ochtendzon is ideaal, maar ook middagzon vormt geen probleem zolang de grond voldoende voedzaam en doorlatend is. Hij houdt van een kalkrijke bodem met een luchtige structuur. Op zware, natte grond groeit hij minder goed en kan hij in de winter schade oplopen. Het is dus belangrijk om bij twijfel de grond te verbeteren met compost en grof zand.
Plantafstand
Omdat hij stevig en breed uitgroeit, is voldoende ruimte essentieel. Zo krijgt hij de kans om zijn volle vorm te ontwikkelen en voorkom je dat hij andere planten verdringt. Onder de foto aan de linkerkant staat de geadviseerde plantafstand vermeld. Met een goede tussenruimte geniet je sneller van zijn elegante bloei én blijft hij jarenlang mooi in model.
Waterbehoefte
Crambe houdt niet van natte voeten, maar heeft in zijn beginperiode wel wat extra water nodig. De eerste 2 jaar na aanplant is het belangrijk om tijdens droge weken regelmatig water te geven. Zo kan hij diep wortelen en wordt hij sterker op termijn. Eenmaal goed gevestigd, verdraagt hij korte droogteperiodes, al blijft een gelijkmatige, eerder droge bodem ideaal.
Onderhoud & Snoeien
Na de bloei kun je zijn bloemstelen terugsnijden om hem net te houden. Zijn blad blijft decoratief tot het najaar, daarna mag je het afgestorven loof wegnemen. In het voorjaar geef je hem een flinke portie organische mest, zodat hij met volle kracht aan het nieuwe seizoen kan beginnen. Verdere snoei of deling is zelden nodig bij deze plant.
Plant-tips
Zorg bij het planten voor een diepe, goed losgemaakte bodem. Meng compost of bodemverbeteraar onder in het plantgat, dat helpt hem beter wortelen. Een dunne mulchlaag houdt de wortels koel en de bodemstructuur gezond. Door van bij de start aandacht te geven aan de grond, leg je de basis voor een sterke en langlevende plant.