Meer informatie over Hosta 'Wide Brim' (Hartlelie)
Deze bontbladige hosta is een charmante vaste plant die vooral uitblinkt als bodembedekker in schaduwrijke tuinen. Door het grote, hartvormige blad met donkergroene kern en brede, roomgele tot witgele rand krijgt elke tuinborder een sierlijke uitstraling. De bladeren hebben een licht gegolfde vorm die het geheel extra elegant maakt. In de zomer verschijnen er fijne lila bloempjes op slanke stelen, die vlinders aantrekken en ook geschikt zijn voor bloemschikken.
De Hosta ‘Wide Brim’ is een onderhoudsvriendelijke, eerder kleine bladplant die zich langzaam uitbreidt en daardoor perfect past in onderhoudsarme borders of onder bomen en struiken. Omdat het een tragere groeier is, vraagt hij weinig snoei of bijsturing. Deze vaste plant is goed winterhard. Tijdens de winter verliest hij zijn blad maar in de lente herstelt dit volledig. Het afstervende blad vormt in de winter een sfeervol, dor bladertapijt dat structuur en textuur geeft aan de tuin. De plant gedijt het best in een humusrijke, vochthoudende bodem met schaduw of halfschaduw, waar hij zijn decoratieve waarde ten volle kan tonen.
De bontbladige hosta is ideaal voor klassieke siertuinen, bostuinen of schaduwrijke stadstuinen waar een rustige, maar luxueuze sfeer gewenst is.
Onderhoud
Hosta ‘Wide Brim’ heeft weinig onderhoud nodig. In het vroege voorjaar verwijder je best het afgestorven blad van de vorige winter om nieuwe groei de ruimte te geven. Snoeien is nauwelijks nodig, enkel het verwijderen van vergeelde of beschadigde bladeren tijdens het groeiseizoen. De bloemstengels kunnen na de bloei afgeknipt worden om de plant er netjes te laten uitzien.
Verzorging
Deze hosta is niet gevoelig voor ziektes of plagen behalve dan voor slakken! Vooral in het voorjaar, wanneer de jonge bladeren net opkomen. Dan best slakkenkorrels of andere afweermiddelen gebruiken. Geef bij droogte af en toe water, zeker tijdens warme zomers en na de aanplanting. Vermijd langdurig droge of te natte grond om optimale groei te garanderen.
Tips voor aanplanten
Graaf een ruim plantgat en verbeter de grond met compost of een kwalitatieve bodemverbeteraar. Plant de hosta met de bovenkant van de pot gelijk aan het grondniveau. Vul het plantgat opnieuw met de verbeterde aarde en druk lichtjes aan. Geef rijkelijk water na aanplanting, zeker bij droog weer. Leg een mulchlaag rond de plant om vocht vast te houden en onkruidgroei te beperken. Dit verbetert ook het bodemleven.
Veel gestelde vragen
Wanneer is het ideale moment om de bontbladige hosta aan te planten?
Je kan de Hosta ‘Wide Brim’ het hele jaar door planten, ook in de winter, zolang het niet aanhoudend vriest of de grond te nat is. Vermijd aanplanting in de zomer, want dan is het vaak te warm en droog.
Hoe snel groeit de Hosta ‘Wide Brim’?
De bontbladige hosta groeit traag, met een jaarlijkse toename van ongeveer 15cm in de breedte. Vanaf het 2e-3e jaar na aanplant zal hij zijn normale hoogte bekomen. Door zijn trage groei is hij wel bijzonder onderhoudsvriendelijk.
Welke standplaats is geschikt voor Hosta ‘Wide Brim’?
Hosta ‘Wide Brim’ groeit het best in halfschaduw of schaduw, op een voedzame, vochtige maar goed doorlatende bodem. Felle middagzon kan de bladeren doen verbranden.
Hoe ontwikkelt deze plant zich tijdens de winter?
De bladeren van de bontbladige hosta sterven af in de winter, maar vormen dan een romantisch bladerdek. In de lente loopt Hosta ‘Wide Brim’ dan opnieuw uit met fris, decoratief blad.
Is deze plant geschikt als bodembedekker?
Ja, dankzij zijn brede bladeren en spreidende groei is Hosta ‘Wide Brim’ uitstekend als bodembedekker in schaduwrijke borders of onder bomen.
Goede combinaties met Hosta ‘Wide Brim’
- Geranium macrorrhizum – mooie contrasterende bloei
- Dryopteris filix-femina – zorgt voor extra bladstructuur in schaduw
- Brunnera macrophylla – mooi contrast met zilverachtig blad
- Astilbe chinensis ‘Pumila’ – bloeit gelijktijdig met sierlijke bloempluimen
- Heuchera ‘Palace Purple’ – levert kleurcontrast door zijn donker blad
Deze planten versterken elkaar visueel en zorgen voor jaarrond structuur.