Meer informatie over Fagus sylvatica 'Atropunicea' (Rode Beuk – Haagplanten)
De Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ is een uitstekende keuze als je een kleurrijke en dichte haag wil zonder veel onderhoud. Zijn donkerpaarse bladeren bieden een prachtig contrast met andere planten in je tuin. Deze populaire haagplant is een absolute aanrader voor wie op zoek is naar een natuurlijke haag met een unieke, luxueuze uitstraling.
De rode beuk is geschikt voor zowel formele als informele tuinen en behoudt haar verdorde bladeren in de winter. Dat zorgt niet alleen voor de nodige privacy maar ook voor een warme uitstraling tijdens de winter. Uiteraard is hij ook als boom beschikbaar.
Bovendien is de Fagus sylvatica atropurpurea zeer goed winterhard, tot wel -25°C, en kan hij goed tegen luchtverontreiniging, wat hem ideaal maakt voor zowel stadstuinen als tuinen op het platteland. Zijn donkere bladkleur maakt hem ook nog eens makkelijk te combineren met diverse andere planten, van lichtgroene bodembedekkers tot kleurrijke bloeiers. Het is de perfecte keuze voor een stijlvolle, tijdloze tuin met een knipoog naar de natuur.
Onderhoud – Hoeveel snoeien?
De rode beukenhaag is een eerder trage groeier en daardoor onderhoudsvriendelijk; je hoeft veel minder vaak te snoeien dan bij sneller groeiende hagen. 1 keer per jaar snoeien eind september is in principe voldoende. Als je de haag echt heel strak wil dan kan je eind juni ook al eens snoeien. Door de eerste jaren veel te snoeien stimuleer je de vertakking en kan je deze haagplant ook gebruiken voor een smalle haag. Een bemesting met organische meststoffen in het voorjaar bevordert een gezonde groei en een volle bladontwikkeling.
Verzorging
Jonge planten van rode beuk kunnen gevoelig zijn voor bladluis. De meeste hagen zullen hier geen last van hebben maar een jonge aanplant moet je de eerste paar jaar in de gaten houden en behandelen indien nodig. Na enkele jaren, eens de planten goed gevormd zijn, is behandeling meestal niet meer nodig. Meer info in dit artikel: ‘Beukenbladluis en bestrijding’
Tips voor aanplanten
Plant de rode beuk steeds met een haagsteun, anders kan een deel van de planten afsterven het 1e jaar. Dit is ook belangrijk voor de groeigarantie! Hiervoor hebben we ook een haagsteunpakket beschikbaar. Bij het aanplanten van de rode beuk is het raadzaam om de bodem te verrijken met een bodemverbeteraar of compost en de grond goed los te werken, ook in de diepte. Dit zorgt voor een luchtige en voedingsrijke grond waarin de plant goed kan wortelen. Een mulchlaag of boomschors helpt de onkruidgroei te onderdrukken. Meer info vind je in ons artikel Hoe een haag planten.
Veel gestelde vragen
Is de rode beuk wintergroen?
Nee, de Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ is bladverliezend, maar behoudt zijn verdorde bladeren wel tot het voorjaar. Hierdoor heb je ook in de winter nog wat privacy.
Hoe snel groeit een rode beukenhaag?
De rode beuk groeit, vanaf het 2e jaar, gemiddeld 20 à 40 cm per jaar. Het 1e jaar na aanplant zullen de planten niet zo veel groeien, dat is normaal. Met regelmatige snoei en bemesting stimuleer je een dichte en volle haag die sneller de gewenste hoogte bereikt.
Hoe lang duurt het voordat ik een dichte haag heb op 2 meter?
De rode beuk is een trage groeier. De tijd die nodig is voor een dichte haag hangt af van de grootte van de planten bij aankoop. Als je start met planten van 60/80 moet je rekenen op zo’n 5 à 6 jaar. Start je daarentegen met planten van 125/150 dan zal het maar 3 à 4 jaar duren en met ‘geveerde’ planten van 200/250 heb je direct een gesloten haag.
Wat is het verschil tussen een groene en een rode beukenhaag?
Het enige verschil is de bladkleur. De groene beuk heeft frisgroene bladeren, terwijl de rode beuk dieppaarsrode bladeren heeft. Beide behoren tot het geslacht Fagus en behouden hun verdorde blad in de winter.
Wanneer is de beste tijd om een rode beukenhaag te planten?
Planten van beuk worden meestal als ‘Blote wortel’ geplant. Dat betekent echter dat je ze niet het ganse jaar door kan planten maar enkel tussen november en midden april (naargelang de weersomstandigheden). Er is ook een beperkt aantal maten in pot verkrijgbaar die je het ganse jaar door kan planten maar deze zijn duurder.
Kan ik een rode beuk in kleigrond planten?
Neen, beter niet. In lichte, goed gedraineerde, kleigrond zou het misschien nog net lukken. Verbeter de bodem dan met compost en grof zand en maak hem goed los om de drainage te bevorderen.
Goede combinaties met Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’
- Photinia fraseri ‘Carré Rouge’ – wintergroen met fris rood jong blad en bloemen
- Quercus ilex – robuuste groenblijvende haag, droogtetolerant
- Viburnum tinus – witbloeiende wintergroene struik, compact
- Elaeagnus ebbingei ‘Compacta’ – grijsbladige sfeerplant met geurige bloei
- Lonicera nitida ‘Maigrün’ – fijngelaagde bodembedekker, onderhoudsvriendelijk
Deze mix geeft jaarrond structuur, kleur en variatie in vorm en textuur.