Meer informatie over Fagus sylvatica 'Atropunicea' (Rode Beuk – Bomen)
De rode beuk heeft iets tijdloos. In een klassieke tuin of als krachtig accent in een modern ontwerp: Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ straalt rust en diepte uit. Zijn paarsrode blad is een echte blikvanger en zorgt van voorjaar tot herfst voor rijke, warme kleurschakeringen. In het voorjaar verschijnen jonge, koperkleurige bladeren met een zachte glans, later dieper van tint. In de herfst kleurt hij naar donkerbruin met een fluwelige textuur die zelfs op grijze dagen warmte uitstraalt. Zijn gladde, zilvergrijze schors voegt subtiele winterstructuur toe, zeker als hij vrijstaand geplant is.
Hij is een trage groeier, maar de Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ groeit uit tot een grote, statige boom met een brede kroon. Ideaal voor parktuinen of als solitaire boom in een groter gazon. Dankzij zijn dichte bladerdek Creëert hij in de zomer een zachte, natuurlijke schaduwplek. Zijn onopvallende bloei in de lente wordt gevolgd door decoratieve beukennootjes, die ook vogels aantrekken.
Deze boom wordt vaak gekozen voor traditionele tuinen, maar verdient zeker ook een plaats in hedendaagse ontwerpen waar karakter en kleur belangrijk zijn. Hij combineert vlot met bloeiende vaste planten of siergrassen en vormt een mooi contrast met lichtere bladstructuren of groenblijvende soorten. Onderaan deze pagina vind je combinaties die goed harmoniëren met Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ en helpen om het geheel nog sterker tot zijn recht te laten komen.
Onderhoud – Snoeien
De rode beuk vraagt weinig onderhoud. Snoei is zelden nodig, enkel enkele takken wegnemen in het vroege voorjaar om, indien nodig, de kroon open te houden of beschadigde takken te verwijderen.
Verzorging
Als hij op de goede plaats staat = eerder droge grond is de verzorging van deze boom erg eenvoudig. Hij is sterk en nauwelijks gevoelig voor ziektes of plagen. Enkel in de beginjaren opletten voor bladluis. Eens goed gevestigd kan dit geen kwaad meer. Gebruik in het voorjaar een organische meststof om de groei te ondersteunen. Gezien zijn winterhardheid is extra bescherming in de winter niet nodig.
Tips voor aanplanten
Maak de grond goed los in de diepte en werk bodemverbeteraar of compost in voor gezonde wortelontwikkeling. Graaf een ruim plantgat en plaats de kluit zo dat de bovenkant van de pot gelijk komt met het omliggende grondniveau. Vul aan met verrijkte aarde en druk voorzichtig aan. Geef water na het planten bij droog weer. Bedek de bodem rond de stam met een mulchlaag of boomschors om onkruidgroei te onderdrukken. Plant een boom steeds met minimum 1 boompaal. Dit is ook belangrijk voor de groeigarantie! Meer info vind je in ons artikel Hoe een boom planten?
Veel gestelde vragen
Van welk type grond houdt de rode beuk het meest?
Deze boom groeit goed in humusrijke, eerder droge grond en past zich vlot aan. Zijn stevige wortelstelsel maakt hem veelzijdig inzetbaar in uiteenlopende tuinen.
Wanneer is het ideale moment om de rode beuk te planten?
Planten met kluit of blote wortel kan je alleen planten als ze in rust zijn: van midden oktober tot april. Dus ook in de winter zolang het overdag niet vriest of te nat is.
Hoe snel groeit de rode beuk?
Deze boom is een trage groeier, reken op 30 cm. per jaar. Hij bouwt rustig kracht en stevigheid op over de jaren.
Hoe winterhard is Fagus sylvatica ‘Atropunicea’?
Hij is goed winterhard tot -20°C en behoudt zijn indrukwekkende structuur ook in de winter, zonder extra bescherming nodig te hebben.
Goede combinaties met Fagus sylvatica ‘Atropunicea’
– Astilbe ‘Deutschland’ – witte pluimen tegen donker blad
– Hosta ‘Halcyon’ – blauwgroen bladcontrast naast paars
– Geranium – luchtige bloemen als bodembedekker aan de voet
– Miscanthus sinensis – sierlijk riet met zachte pluimen voor hogere accenten
– Heuchera ‘Palace Purple’ – extra paars accent en bladtextuur
Deze planten vullen het kleurige blad en sierlijke vormen van Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ perfect aan.