Meer informatie over Hypericum calycinum (Hertshooi)
Je merkt het meteen als je ergens door een tuin wandelt waar de hertshooi bloeit. Zijn heldergele bloemen springen in het oog, groot en opvallend, met sierlijk uitgespreide meeldraden die als een waaiertje naar buiten stralen. Hij bloeit rijk en uitbundig tijdens de zomermaanden wat ook veel vlinders aantrekt. Als bodembedekker is de Hypericum calycinum een uitstekende keuze: hij groeit laag, kruipt traag maar gestaag verder en vormt op korte tijd een dicht tapijt van frisgroene bladeren. Die bladeren zijn ovaal, glanzend en zijn half-wintergroen, zelfs in de winter zorgt hij zo voor kleur en structuur in je tuin.
De groeiwijze van deze Hertshooi is licht spreidend en eerder laag, ideaal om borders op te vullen of moeilijke stukken onder struiken en bomen te verfraaien. Omdat hij weinig eisen stelt aan de grond en zelfs droogte goed verdraagt, is hij een bijzonder onderhoudsvriendelijke keuze. Hij doet het goed in stadstuinen, plantsoenen of aan de kust en kan prima tegen luchtvervuiling. Wie een eenvoudige, redelijk wintergroene bodembedekker zoekt met een zomers karakter, zit goed met de Hypericum calycinum.
Hoewel hij niet de bekendste bodembedekker is, wordt hij steeds vaker gekozen voor zijn betrouwbaarheid en het gemak waarmee hij zich laat combineren. Onder struiken of in combinatie met vaste planten voegt hij structuur en kleur toe zonder te domineren. Onderaan deze pagina vind je een aantal combinatiesuggesties die mooi passen bij deze sterke plant.
Onderhoud – Snoeien
Deze hertshooi vraagt amper onderhoud. Als bodembedekker doet hij zijn werk vanzelf, maar om hem compact en fris te houden mag je hem elk jaar of om de paar jaar licht terugsnoeien. Doe dat best in het vroege voorjaar, net voor de groei opnieuw start. Wie wil, kan de plant ook korter knippen tot zo’n 15 cm. boven de grond. Dat stimuleert een mooie, frisse hergroei en zorgt voor een strakker geheel. Verder hoef je nauwelijks in te grijpen, wat hem ideaal maakt voor wie weinig tijd heeft of niet graag veel snoeiwerk heeft.
Verzorging
Deze bodembedekker is bijzonder makkelijk in onderhoud en nauwelijks vatbaar voor ziektes of plagen. Hij blijft ook in moeilijke omstandigheden goed presteren. Geef hem bij voorkeur elk voorjaar een portie organische meststof, zo blijft de bloei krachtig en de groei gelijkmatig. Hypericum calycinum heeft geen extra winterbescherming nodig, want hij is goed winterhard tot -20°C. Dankzij zijn taaie karakter en aanpassingsvermogen is hij ideaal voor wie op zoek is naar een onderhoudsvriendelijke plant die jarenlang blijft presteren.
Tips voor aanplanten
Graaf een ruim plantgat en verbeter de aarde met compost of bodemverbeteraar. Voor je gaat planten, maak je best de grond in de diepte goed los zodat nieuwe wortels vlot kunnen uitgroeien. Zet de pot zo in het gat dat de bovenkant van de wortelkluit gelijk komt met het grondniveau. Vul het plantgat met de verbeterde aarde en druk voorzichtig aan. Geef nadien voldoende water, zeker als je aanplant in droge periodes. Bij deze plant moet je voorzichtig zijn met mulchlagen en zeker met boomschors zodat de planten zich goed kunnen ontwikkelen als bodembedekker!
Meer info vind je in ons artikel Hoe een bodembedekker planten?
Veel gestelde vragen
Kan Hertshooi goed tegen droogte?
Ja, deze plant is goed droogtetolerant eens hij goed geworteld is. In de eerste weken na het aanplanten geef je hem best wat extra water. Daarna redt hij zich meestal prima.
Is Hypericum calycinum wintergroen?
Deze bodembedekker is half-wintergroen dat wil zeggen dat het blad in zachte winters aan de plant blijft hangen maar eens het echt begint te vriezen vallen ze af. Hij zorgt zo voor structuur en kleur, zelfs in de wintermaanden.
Hoe snel groeit Hypericum calycinum?
Deze plant is een gemiddelde groeier. In het eerste jaar groeit hij vlot aan en dekt hij snel de bodem. Daarna wordt hij breder en compacter zonder te woekeren.
Hoe lang duurt het voordat de bodem mooi bedekt is?
Als je de opgegeven plantafstand aanhoudt dan moet je rekenen op 2 à 3 jaar vooraleer alles mooi dichtgegroeid is.
Wanneer kan ik Hertshooi het best planten?
Je kan deze plant het hele jaar door planten, ook in de winter, zolang het overdag niet vriest en de bodem niet kletsnat is. Vermijd wel de volle zomer door hitte en droogte.
Goede combinaties met Hypericum calycinum
- Heuchera ‘Palace purple’ – compact en opvallend gekleurd blad
- Carex morrowii ‘Ice Dance’ – siergras dat frisgroen blijft
- Hosta ‘Halcyon’ – breed blad voor contrast en schaduw
- Vinca minor ‘Alba’ – bloei en structuur het hele jaar
- Geranium macrorrhizum – geurend blad en sterke bodembedekker
Deze planten zorgen samen voor een onderhoudsarme en visueel aantrekkelijke combinatie in elke tuin, met afwisseling in bladtextuur en bloeimomenten.