Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

Ziekte(s) in Portugees Laurier krijg t niet onder controle

Ik ben beetje radeloos….

Ik heb ongeveer 30m Portugese Laurier haag  staan en heb daar een ziekte in die ik niet weg krijg. De haag is geplant in begin 2019 en heeft de eerste 2-3 jaar prima gedaan. Daarna is er iets ingekomen en ik krijg het er niet uit. Ik denk dat het bladval ziekte is, hagelschot of  blackspot? De haag groeit zeer onregelmatig en de ziekte komt eigenlijk telkens in de nieuwe scheuten. Wat u nu op de foto’s ziet is hoe hij in het najaar was na de laatste snoei in begin september en daarna dus nog behandeld met een fungicide. Blad valt er nu weer iet harder af (de aangroei van het najaar) om dat er nu nieuwe scheuten al komen. De haag staat denk ik niet na, staat boven staat boven staar niveau en tijdens aanplant veel aanplant- en potgrond verwerkt. En in de straat zit een lavapakket om water af te voeren.

Ik heb diverse tips gekregen, dus ziekte eruit snoeien, bladafval weghalen. Ook is me geadviseerd geen voeding meer te strooien.

Ik heb de afgelopen seizoenen met diverse fungicide waaronder Micrsulfo, Edialux Eminent Garden, BSi FungiStop Garden (die lijkt het beste te werken)

Kunt u me misschien toch op de goede weg helpen?

  1. Wat denkt u dat het is? Iemand zegt meeldauw een ander hagelschot….
  2. Hoe kan ik dit behandelen, zo ver mogelijk eruit knippen of juist heel ver weg snoeien, kan dat nu al?
  3. Welke fungicide of andere middelen kan ik toepassen, kan dat nu al, hoe vaak toe te passen?
  4. Is er toch een voedingsprobleem, ik strooide meestal koelmestkorrels onder de haag of is er een betere organische stof?

 

Ik dank u voor uw antwoord.

ziekte blad Portugese laurier

Ziekte blad Prunus lusitanica angustifolia

ziekte Portugese laurier

Ziekte Prunus lusitanica angustifolia

Geplaatst door Dick uit Rijswijk
ATuin

Hallo Dick,

Dat is inderdaad hagelschotziekte, een schimmelziekte en helaas heel moeilijk te bestrijden... Producten die een direct resultaat opleveren zijn er niet. De enige remedie is de preventieve maatregelen zoveel mogelijk opvolgen: aangetaste bladeren verwijderen, zorgen dat de planten niet te nat staan, dat ze snel opdrogen, afgevallen blad verwijderen...

Bestrijden kan maar moet al vanaf 15 graden preventief gebeuren om de twee weken. Wees er dus op tijd bij. De producten Micrsulfo, Edialux Eminent Garden, BSi FungiStop Garden kan je gerust blijven gebruiken. Best ook regelmatig afwisselen tussen de producten. Maar succes is helaas niet gegarandeerd.

Groeten,

Jan

Geplaatst door Jan

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?