Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

zieke liguster vervangen

mijn voortuin is afgezet met een liguster (ovalifolium), waar er een deel ziek van is. Deze ziekte, waarbij een stuk afsterft, rukt elk jaar met een meter op.

Ik heb me al laten vertellen dat de manier om dit aan te pakken is om de haag uit te graven en te vervangen door een andere plant.

De plant moet zijn blad houden in de winter en ik zou meteen vrij grote:dichte struiken willen kunnen plaatsen, omdat het voor mij belangrijk is het zicht vanaf de straat af te schermen.

De grond is bij mij vrij vochtig en wat aan de zure kant (bamboe doet het bvb niet zo goed)

Hiervoor was ik aan het kijken naar de glansmispel bij jullie. Is dat een goede oplossing of zijn er andere geschikte planten?

Geplaatst door Vragen van klanten
ATuin

Kim,

Het is mij niet duidelijk om welke aantasting het hier gaat. Kan je misschien fotos doorsturen van de aantasting, zodat we kunnen nagaan om welke aantasting het juist gaat. Het zou jammer zijn om andere planten aan te planten als die mogelijks ook gevoelig zijn voor hetzelfde probleem.

Je kan als vervanger kiezen voor Glansmispel (Photinia), maar hou er wel rekening mee dat de bladeren van Photinia rood uitlopen, dit is dus een totaal anderen kleur waar je mee werkt. Een rijker kleurenpalet kan natuurlijk ook een meerwaarde betekenen.

Je kan ook gaan voor Portugese laurier of de wintergroene olijfwilg

Groeten,

Jan

Geplaatst door Jan

Hallo jan,

Hierbij een foto van ziek en gezond deel naast elkaar. Ik post zo meteen nog een close up van zieke deel. In essentie groeit daar gewoon niks meer aan.

Bedankt voor je mening

Kim

Geplaatst door Vragen van klanten

Nieuwe poging voor de foto

Geplaatst door Vragen van klanten

Geplaatst door Vragen van klanten

Hallo Kim,

Het is heel vreemd dat het kale stuk opnieuw uitloopt. Bovengronds is er ook geen enkele aantasting te zien. Ofwel heb je hier te maken met voetrot (Phytophthora), ofwel heb je last van engerlingen die we wortels afvreten. Engerlingen zijn larves van meikevers die ondergronds overwinteren, dit zijn witte rupsen. Kan je even met een spade wat graven langs de kapotte haag om na te gaan of je met die witte rupsen te maken hebt.

Groeten,

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

hallo Jan,

er zijn geen witte wormpjes te vinden.

is het dan voetrot en zoja, zijn mijn geselecteerde 'vervangplanten' daar wel bestand tegen?

bedankt voor alle hulp

Kim

Geplaatst door Vragen van klanten

Beste jan,

Bij het uitgraven van de haag blijkt het toch meikever larven te zijn.

Heb je advies inzake bestrijding aub?

Geplaatst door Vragen van klanten

.

Hallo Kim,

Deze larves (engerlingen) bestrijden kan met Pychlorex van Edialux. Dit is een strooikorrel die je moet uitstrooien en nadien moet inregenen zodat het actieve bestanddeel dieper in de grond kan dringen en de engerlingen raakt.

Om een efficiënte bestrijding te krijgen is één behandeling niet voldoende. Ideaal is de behandeling 3 jaar na elkaar aan te houden. Je behandelt best een eerste keer halfweg april, wanneer de larven ontluiken, een volgende keer behandel je tussen half augustus en half september om de jonge larven te doden op het ogenblik dat ze dieper gaan kruipen in de bodem.

Je kan ook biologisch behandelen met aaltjes (B-green en Ecostyle)

Je kan de larves wel maar in bepaalde periodes bestrijden:

Van maart tot eind juni en van eind juli tot begin november, mits de bodemtemperatuur tenminste 8°C is.

Zie de verpakking voor meer informatie.

ATuin

Geplaatst door Jan

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?