Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

taxusprobleem

Beste

 

Kunnen jullie me helpen met mijn probleem van de taxus (zie bijlagen) dat uiteindelijk al 10 jaar niet opgelost geraakt. Sinds vorig jaar begint het nog te verergeren. Twee jaar terug heb ik mij gaan bevragen bij Aveve en daar werd voorgesteld om op de plaatsten waar de taxus onmiddellijk kapot ging, de grond aan te passen. Dit werd uitgevoerd maar gaf terug hetzelfde resultaat (na een bepaalde tijd ging het terug allemaal kapot). Ik heb al 3x nieuwe taxus geplant en steeds met hetzelfde resultaat, en ik plant geen nieuwe taxus meer zolang dit niet opgelost geraakt. Wat is er bij mij gaande??

 

Ik heb de foto’s genummerd en geef hierbij volgende commentaar:

 

Ik ben mij nu bij verschillende plantencentra aan het bevragen omdat ik dat probleem wil opgelost krijgen. Ik heb nog steeds na ’14 jaar’ geen privacy t.a.v. mijn buur (zie zijn afval op de eerste foto’s).

 

Ik ben bereid om een andere soort beplanting te plaatsen (weinig onderhoud) maar wil wel weten of het zin heeft.

Met dank voor je medewerking

 

Monique

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker
ATuin

Hallo Monique,

 

In principe zijn er 3 mogelijke oorzaken:

1. te natte grond

2. taxuskever

3. probleem met de grond zelf

 

Ik vermoed hier een te natte grond, taxus is nu éénmaal een plant van droge zandgronden.

Ik zie een dolomietpleintje bij de buurman. Net naast dat pleintje zijn de taxussen afgestorven. Bij hevige regen is het mogelijk dat een deel van het water naar de taxussen afgevoerd wordt waardoor deze te nat komen te staan. Ik zie ook een talud met beneden taxussen: al het water loopt dus echt richting die taxussen.

Als je de huidige taxus wil behouden zou ik als oplossing voorstellen om een sleuf te graven naast de taxushaag van ongveer 50 cm diep en daar een drainagebuis in te plaatsen. Bij voorkeur wordt deze sleuf opgevuld met rijnzand om een vlotte afwatering te verzekeren.

Waar de taxussen afgestorven zijn kan je best ook zand inmengen in de grond om de bodem meer doorlatend te maken.

Daarnaast heb je mogelijks ook te maken met larven van taxuskevers. Deze herken je als witte wormen, net onder de grond. Op de dode planten zou je ook vraatschade moeten kunnen waarnemen net onder het grondniveau.

Om dit te controleren zou je de afgestorven planten moeten uitgraven en de grond controleren op larven en vraatschade. Pas op de larven komen enkel in bepaalde periodes voor, meer info in dit artikel: Afsterven taxushaag / taxuskever

 

Om uit te sluiten dat er geen structurele problemen zijn met de grond kan je best ook eens een bodemanalyse doen. Daarnaast krijg je ook een bemestingsadvies zodat je tezelfdertijd ook de grond optimaal kan verbeteren en bemesten.

 

Succes,

Jan

Geplaatst door Jan

Beste Jan

De grond werd al aangepast en dat heeft niks uitgemaakt. Ik kan wel uitzoeken of het de kever is, maar ik zie geen geknabbel aan de bladeren, dus zal eens de wortels bekijken, alhoewel ze vrij stevig in de grond zitten. Indien dit ook niet helpt, wat zou je voorstellen als andere beplanting op die plaatsen i.p.v. taxus. Ik had beukenhaag/hagebeuk (deze die in de winter zijn bladeren niet verliest) in gedachte.

met dank

Monique

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker

Hallo Monique,

Aan de bladeren zelf zal je inderdaad geen schade zien, de larven zitten enkel in de grond.

Als vervanger kan je groene beuk (bladhoudend) gebruiken maar ook wintergroene struiken zoals

* Wintergroene olijfwilg (Elaeagnus ebbingei) voor nattere gronden)

* Schijnhulst ( Osmanthus )

* Portugese laurier (Prunus lusitanica angustifolia)

Groeten,

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?