Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Sterroetdauw

Veel voorkomende ziektes:

Sterroetdauw

Sterroetdauw is waarschijnlijk de meest voorkomende schimmelziekte bij gecultiveerde rozen (botanische soorten hebben er veel minder last van). Ook kersen hebben er soms last van. Zeker onder langdurig natte omstandigheden kan de ziekte genadeloos toeslaan. Zorg daarom dat de wind vrij spel heeft rond de planten, dan blijven ze relatief droog. Sproei niet over de plant heen, als water geven nodig is.

Op het blad vormen zich ronde, tot 1 cm grote, donkerbruine of zwarte vlekken. Daaromheen wordt het weefsel geel en naarmate de ziekte uitbreidt verkleurt het hele blad en valt voortijdig af. Soms zijn de zieke plekken klein en daardoor moeilijker te herkennen als sterroetdauw.

Preventief:

De ziektekiemen overwinteren op afgevallen blad en in verwondingen op de takken; hark afgevallen blad bijeen en verbrand het. Sproei direct na de zomersnoei om de 2 weken gedurende de zomermaanden met zwavel of captan,. Zo bescherm je de plant tegen de ziekte. Blijft de sterroetdauw ondanks geregeld spuiten op je plant, dan wijst dat mogelijks op een verzwakte plant door voedseltekort of rozenmoeheid.

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?