Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Schimmelziekten op Buxus – bruine blaadjes

 

Volutella buxi

Volutella buxicola is een schimmelaantasting die je meestal eerst vaststelt door het verschijnen van dode takken met strokleurige bladeren in het midden. De bladeren verkleuren eerst grijsgroen, bruin of geel. Vervolgens sterven de bladeren af waardoor ze een vaalgeel uiterlijk krijgen.

In eerste instantie sterven de oudste bladeren af, de bladeren die zich binnenin de struikjes of haagjes bevinden. In haagjes of snoeivormen zie je de aantasting dus pas na een hele tijd: eerst worden de oudste bladeren binnenin de struik aangetast, pas daarna sterft de hele zijtak af, en bemerk je de aantasting heel duidelijk.

Typisch voor Volutella buxi zijn de roze sporenhoopjes op de onderzijde van de bladeren of op de stengels: meestal bemerk je die pas als er bruine plekken ontstaan op de buxus.

Op de takken ontwikkeld zich in een laat stadium van de aantasting een soort kanker. Je vindt een insnoeringsplaats op de twijgen. Boven deze insnoeringsplaats verkleuren de takken en sterven ze af. De bast komt tevens los van het onderliggende hout dat grijs tot zwart verkleurd. Uiteindelijk sterven de takken af.

De schimmel dringt voornamelijk in de plant via (snoei)- wonden. Een preventieve bespuiting na het scheren is dus te overwegen. (zie onderaan)

Cylindrocladium buxicola

Een andere schimmel die op buxus voorkommt is Cylindrocladium. Beiden zijn soms moeilijk te onderscheiden van elkaar.

In tegenstelling tot een aantasting van volutella gaat een aantasting van Cylindrocladium snel. Een aanzienlijk deel van de van de takken van de plant verliest zijn bladeren en de twijgen drogen in.

Op de takken en de twijgen ontstaan duidelijk zichtbare zwarte vlekken die de aantasting omzomen. In sommige gevallen bemerk je bij Cylindrocladium een verwelking van de jonge scheuten.

Bestrijding van Cylindrocladium buxicola en Volutella buxi

Om deze schimmels preventief onder controle te houden is het aangewezen een ruimere plantafstand te hanteren en de buxus op een goed verluchte, zelfs winderige plek te plaatsen.

Vochtige en weinig verluchte omstandigheden zijn ideaal voor deze schimmelaantastingen. Grote dichte buxusmassieven, haagjes en buxusvormen zijn dus zeer gevoelig. Bij een aantasting is het risico op herinfectie door de afgevallen bladeren groot.

De afgestorven bladeren en takken wegknippen en grondig verwijderen, ook degene die op de grond liggen. Elk takje of blaadje dat blijft liggen kan een nieuwe infectie in de hand werken. Het snoeisel niet op de composthoop smijten, maar naar het containerpark brengen.

Preventief

Als er geen ziektesypmtomen waargenomen worden na een snoeibeurt behandelen met fungiciden zoals Bordeauxse pap, Cuprex, Sporgon, Tattoo C , Eminent van Edialux, …..

Curatief

Bij een waarneembare aantasting kan met Bordeauxse pap, Cuprex, Sporgon, Tattoo C, Eminent van Edialux , ..gespoten worden. Let er wel op dat verschillende behandelingen nodig zijn en een afwisseling van producten aangewezen is. Als je gaat spuiten spuit dan met maximale druk op de spuit en spuit het middel zoveel mogelijk in de planten. De sproeier dus in de haagjes en snoeivormen steken en ook binnenin spuiten. In tuinen met beregening de planten niet nodeloos nat spuiten, een druppelbevloeiing met druppelslangen is beter dan het gebruik van sprinklers.

Ook oppassen met bemesting: rustig groeiende planten zijn minder ziektegevoelig dan zwaar bemeste planten. Als uw buxus goed groeit en mooi groen staat is een bijkomende bemesting niet aangewezen.

Klik hier voor meer informatie over ziekten en plagen.

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?