Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Meeldauw, -het wit-

Veel voorkomende ziektes:

Meeldauw, -het wit-

Meeldauw is een veel voorkomende schimmel in de tuin. Hij tast in de siertuin vooral rozen, Phlox, Asters en Guldenrode aan. In de fruittuin hebben appel, druif en bessen er last van. Hij bezorgt de bloemen, bladeren en jonge scheuten een wit-grijs, pluizig uitzicht. De planten geraken achterop in de groei, de bladeren verschrompelen of rollen zich op en vallen tenslotte af. Meeldauw is een “mooi weerziekte” die zich vooral onder droge omstandigheden goed handhaaft.

Preventief:

Zorg dat de planten niet te dicht opeen staan in de tuin, respecteer plantafstanden. Geef bemesting op maat. Knip bij de eerste ziekteverschijnselen de aangetaste delen af en verbrand ze. Hark afgevallen bladeren weg en verbrand ze.

Bespuit de schimmel met zwavel of bordeause pap.

Gebruik zonodig een fungicide, bv. Bayfidan of Cosavet.

Reacties

ATuin

Is dit meeldauw?

We kochten begin mei heel wat planten bij jullie, en ze doen het eigenlijk allemaal bijzonder goed, alleen zijn nagenoeg alle veronica's aangetast door deze schimmel.

Als het meeldauw is, moet ik blijkbaar alle aangetaste bladeren verwijderen, maar dan hou ik geen planten meer over...? Hoe pak ik dit het beste aan?

Geplaatst door Jan

Hallo Annick,

Dit is inderdaad meeldauw. Je behandelt best met een chemisch middel als Bayfidan of Cosavet om deze schimmel weg te krijgen.

De bladeren afknippen is een middeltje vanuit ecologische hoek, dat mogelijks wel doeltreffend is maar hier toch problematisch is omdat je bijna de volledige plant moet wegknippen. Het is dus niet echt opportuun om dit te gaan doen. Bij jonge planten bijna alle bladeren gaan wegknippen is geen optie.

Ik zou aanraden eerst chemisch te behandelen met een fungicide zoals bv. Bayfidan of Cosavet., omdat de aantasting al redelijk ver gevorderd is.

Daarna kan je na een tweetal weken met de tuinslang besproeien om de resterende meeldauw te gaan wegspuiten. Wel zorgen dat je de jonge planten niet beschadigd.

Klik hier voor meer informatie over ziekten en plagen.

Groetjes,

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?