Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in: ,

Gele plekken in gazon: engerlingen

 

Verschijnen in uw gazon plekken die geel verkleuren? Ligt het verdorde gras los op de grasmat? Komen ook vogels voortdurend op deze plekken in uw gazon scharrelen? Dan heb je te maken met engerlingen in uw gazon.

Wat?

Engerlingen zijn de larven van meikevers (Melolontha melolontha), de junikever (Amphimallon solstitialis), de rozenkever (Phyllopherta horticola) en de sallandkever (Hoplia philanthus).

De volwassen kevers leggen hun eitjes in de grond, ze boren een gaatje in de grond en leggen daar hun eitjes in. Uit deze eitjes ontstaan de gevreesde keverlarven die zich voeden met de wortels van het gazon.

In eerste instantie kleurt het gazon geel, later sterven hele plekken af. Doordat de wortels afgevreten zijn door de larven ligt het dode gras boven op de graszode. Merels, spreeuwen, kraaien,… zijn verzot op de larven en gaan op hun beurt het gazon uitscharrelen op zoek naar de engerlingen.

Afhankelijk van de soort keverlarve varieert de levenscyclus van één jaar tot 3 of 4 jaar. Aanvankelijk leven de larven vlak onder het oppervlak, naarmate ze ouder worden kruipen ze dieper de grond in. In een eerste fase voeden ze zich met de fijne haarwortels, voornamelijk van gras, later gaan ze ook grotere wortels van heesters en bomen aanvreten.

Het tijdstip waarop de kevers eitjes leggen varieert sterk van soort tot soort, dit kan van in het voorjaar tot augustus, na 3 tot 6 weken verschijnen de larven en beginnen ze hun rooftocht onder de grasmat. In de winter zijn de meeste larven niet actief, met uitzondering van de larven van de sallandkever. Het schadebeeld kan dan ook in de winter in gazons gaan optreden.

Bestrijding:

De engerlingen van de rozenkever en de sallandkever kunnen met parasiterende aaltjes van Ecostyle bestreden worden. Deze aaltjes zijn onschadelijk voor de mens, dier en plant.

Je kan ook chemisch bestrijden met Pychlorex garden (Edialux) of Larvex (BSI). De behandeling gebeurt best in de periode tussen begin juli en begin september, dan bevinden de engerlingen zich vlak onder de graszode.

Relevant artikel: Gele plekken in gazon: emelten

Klik hier voor meer informatie over ziekten en plagen.

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?