Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Bladluis op olijfwilg (Elaeagnus ebbingei)

Bladluizen op olijfwilg

 

Op de foto hieronder zie je een aantasting van bladluizen. In dit geval op olijfwilg ( Elaeagnus ebbingei) maar het schadebeeld is gelijkaardig op andere planten: een zwarte kleverige substantie op het blad. In dit geval is de aantasting reeds zeer uitgebreid.

 

bladluis op elaeagnus ebbingei

 

Wat is roetdauw?

De zwarte substantie is roetdauw, dit is eigenlijk een gevolg van honingdauw.
Bladluizen zuigen namelijk plantensappen op en het teveel aan suiker dat ze opzuigen wordt als een vloeibaar goedje afgescheiden op de planten, dit is honingdauw.

In een eerste fase zie je dus een witte, kleverige stof op de bladeren van de planten. Maar deze suikerachtige brij trekt dan op zijn beurt weer andere diertjes aan zoals mieren maar in de meeste gevallen wordt de honingdauw gekoloniseerd door roetdauw. Roetdauw is een zwarte schimmel die een laagje vormt op het blad. Het blad wordt niet aangetast maar je plant ziet er niet meer uit door de zwarte laag.

bladluis op elaeagnus ebbingei blad

Bestrijding van bladluizen

De zwarte schimmelaantasting is moeilijk te bestrijden en kan eigenlijk het best aangepakt worden door de primaire aantasting (de bladluizen) te bestrijden.
Dan zal er geen nieuwe roetdauw gevormd worden en zal de zwarte laag na verloop van tijd weggespeold worden door de regen.
Schoonspuiten met bvb een tuinslang kan ook een oplossing zijn! Ook voor een aantasting met bladluis kan dit een ecologisch oplossing zijn.

De bladluizen kan je chemisch bestrijden met bvb Insecticide 10ME of For Insect van Edialux. Biologisch bestrijden kan met Colzasect (Edialux).
Je kan ook gaan voor natuurlijke bestrijders als Crysopa, dit zijn larven van gaasvliegen die de bladluizen gaan opvreten! Je kan deze larven aankopen in de handel (Chrysopa van Edialux).

 

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?