Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Siergrassen, mooi de winter door

 

Het besef dat gras in de tuin niet alleen kan worden gebruikt vanwege de gelijkenis met een biljartlaken, maar dat het ook een karaktervolle sierplant kan zijn, is pas de laatste jaren doorgedrongen.

Men zou de belangrijkste eigenschappen van siergrassen kunnen samenvatten onder de woorden: krachtig en soepel, bewegend en doorzichtig.

De gratie en de schoonheid van de siergrassen zit hem vooral in de combinatie van de krachtige opgaande groeiwijze, de soepele buigzame bladeren en hun subtiele bloeiwijze. De losse vorm en de ijle, doorschijnende groeiwijze van de meeste siergrassen zorgt voor een aparte charme. Wat is er mooier dan een zomerse hooiweide die lijkt te dansen in de wind? Een tuin is natuurlijk geen hooiweide of een tarweveld, maar met siergrassen kan je proberen om iets van die sfeer te vatten. In alle gevallen zorgen ze voor een gevoel van natuurlijkheid en maken ze de beplantingschema’s soepeler en minder strak.

Die ijle groeiwijze maakt hen ook bijzonder geschikt om in de bloemborder sterk contrasterende planten van vorm of kleur te gaan verbinden. Dat de meeste siergrassen laat op het seizoen beginnen bloeien, is zowel een voordeel als een nadeel omdat ze daardoor in het voorjaar veel minder effect hebben. Daarom moeten we ze in de border combineren met planten die in het voorjaar of de zomer bloeien. Sommige grassen hebben ook een mooi herfst- en wintersilhouet, waarbij ze met hun strogele kleur contrasteren met de meestal veel donkerder restanten van vaste planten. Ook als de ijle stengels bedekt zijn met een rijmlaagje zorgen ze voor een prachtig winterbeeld.

Sommige siergrassen kan je omwille van hun bijzondere vorm als een solitair accent gebruiken, net als een mooie struik of snoeivorm. Nadeel is wel dat de meeste siergrassen in het voorjaar tot tegen de grond moeten afgeknipt worden, zodat het ‘accent’ slechts een beperkte periode van het jaar functioneert.

Eén ding hebben grassen wel gemeen: ze vragen weinig onderhoud, wie een onderhoudsvriendelijke tuin wil hebben moet dus in de richting van siergrassen gaan denken.

De meeste grassen bloeien vanaf de late zomer of vanaf het vroege najaar en sieren vooral de najaarstuin.

A. Grassen die ook als bodembedekker aangeplant kunnen worden:

Arrhenatherum bulbosum ‘Variegatum’ (Glanshaver)

Dit dichte zoden vormende siergras is getooid met een groen blad met witte strepen. De lange smalle aren verschijnen in juni aan de plant. Niet groenblijvend. Gebruik: als solitair, in groepen, als bodembedekking, in de border.

Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ (Struisriet)

Dit hoog opgroeiend siergras biedt een aparte charme met zijn ijle bloeistengels die onophoudelijk wiegen in de wind. Deze grassoort begint al te bloeien begin juni. Niet groenblijvend. Gebruik: als solitair, in groepen, rotstuin, heidetuin, vijvertuin, border

Carex morrowii ‘Variegata’ (Zegge)

Een groenblijvende zeggesoort met een aantrekkelijk donkergroen glanzend blad met een witte streep aan de randen. Dit siergras wordt maximaal 40 cm hoog en vormt mooie pollen, het is dus een goede bodembedekker die bloeit in maart-april met witbruine aren. Carex morrowi ‘Variegata’ stelt zeer weinig eisen aan zijn standplaats, groeit op bijna alle gronden en doet het zowel in de schaduw als in de volle zon. Door zijn weinig kieskeurig karakter en zijn bijna onderhoudsvrije aard is deze plant een aanrader voor de onderhoudsarme tuin. Gebruik: in groep, als onderbeplanting, als bodembedekker, in de border.

Carex ornithopoda ‘Variegata’ (Zegge)

Deze zeggesoort verkiest een vrij vochtige grond. Met zijn fijne witbonte blad vormt deze zeggesoort een opvallende bodembedekker voor de tuin. De bloemaren verschijnen boven de pol vanaf april. Deze kleine, groenblijvende grassoort is tevens bijzonder geschikt als bodembedekker. Gebruik: in groep, als onderbeplanting, als bodembedekker, in de border.

Festuca glauca (Zwenkgras, Blauw schapengras)

Dit kleine wintergroene siergrasje me blauwgroen loof wordt niet hoger dan 25 cm en verkiest open vochtige plekken. Dze soort verdraagt zelfs zeewind. De smalle open bloempluimen verschijnen in juni aan de planten. Gebruik: bodembedekker, in groep, in de border.

Helictotrichon sempervirens (Sierhaver)

De sierhaver is een wintergroen gras met fijn, blauwgrijs blad en bleekgele-violette bloemaren op lange stengels. Onmisbaar in de prairietuin (zonnige, kleurrijke grassen- en bloementuin), uitermate geschikt voor zeer droge grond. Gebruik: als solitairplant, in groepen, als bodembedekking, in de border, voor de rotstuin, heidetuin.

Leymus arenarius (Zandhaver, Strandhaver)

Blauwgroen siergras dat maximaal 1 meter hoog wordt. De plant vormt lange sterk vertakte witte wortelstokken met lange uitlopers. Leymus verkiest een droge bodem en verdraagt zeewind. Vanaf mei – juli sieren de bloempluimen de plant. Niet groenblijvend. Gebruik: als groep, bodembedekker, in de border.

Luzula nivea (Grote veldbies)

Wintergroen siergras van 40 -80 cm hoog en smalle grasachtige bladeren die aan de rand behaard zijn. Bloeit met dunne bloemstengels die boven de bladeren uitsteken en dicht openstaande stralende bloemen. Gebruik: als groep, als onderbeplanting, als bodembedekker, in de border, in de rotstuin, in de border.

Luzula sylvatica (Grote veldbies)

Wintergroen bodembedekkend siergras van 25 tot 40 cm hoog. Vormt een dikke pol met brede bladeren. Boven het donkergroene blad verschijnen vanaf juni de hoog opstaande bloemschermen met bruine bloemen met bleke knoppen. Gebruik: als bodembedekking, in groepen, onderbeplanting, in de border, in de roststuin.

Panicum virgatum ‘Rotstrahlbusch’ (Vingergras)

Dit opvallende siergras dat een hoogte bereikt van 80 cm is goed te gebruiken is combinatie met andere vaste planten en grassen. De bruine bloemen met knikkende 45 cm lange bloempluimen sieren de plant van augustus tot oktober. In het najaar krijgen de bloempluimen een bronze of rode glans.

De bladeren bestaan uit blauwgroene tot paarsgroene stengels en kleverige heldergroene tot 60 cm lange bladeren die in het najaar mooi wijnrood verkleuren. Niet groenblijvend. Gebruik: groep, solitair, in de border.

B. Grassen voor algemeen gebruik; de border, groepsbeplanting, solitair,…

Cortaderia selloana (Pampasgras)

Groenblijvend siergras, bijna even breed als hoog. Sierlijk zijn de overhangende ruwe groene bladeren en vooral de grote zilverwitte losse pluimen. Blikvanger in de tuin, solitair aangeplant of in een prairie-vegetatie samen met andere grassen en vaste planten. Gebruik: als solitair of als snijbloem, in de border.

Cortaderia selloana ‘Rosea’ (Pampasgras)

Dit prachtige groenblijvende siergras springt in het oog door zijn donkerwitte bloempluimen met een roze schijn die verschijnen aan het einde van de zomer Gebruik: als solitairplant of als snijbloem, in de border.

Imperata cylindrica ‘Red Baron’ (Imperata)

Decoratief siergras met groen tot felrood rechtopgaand blad. De plant verkiest frisse grond en volle zon. Ze is leuk te combineren met rood- bordeau -oranje bloeiende planten of als blikvanger in de grassen-bamboetuin. Niet groenblijvend. Gebruik: als solitair of als groep, in de border.

Miscanthus

Deze forse siergrassen zorgen door hun krachtige vorm en hun omvang voor een stuk dramatiek in de tuin. Het smalle, krachtige blad, de elegante groeiwijze en de aarvormige bloei zorgen voor spannende contrasten met grootbladige vaste planten met opvallende bloemschermen of bloemtrossen, zoals de schermbloemigen of de achillea-soorten. Met hun mooie wintersilhouet zijn deze grassen ook in de winter een attractief element in uw tuin. Niet groenblijvend.

Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’ (Prachtriet)

Bijzonder sierlijke rietsoort met het overhangend, fijn lichtgroen blad en de beige bloempluimen in de nazomer. Ook in de winter is de plant mooi met de bruine takken en bladeren. Graag volle zon voor deze solitair. Niet groenblijvend. Gebruik: als solitair of in groepen, in borders.

Miscanthus sinensis ‘Silberfeder’ ( Prachtriet)

Sterk, hooggroeiend siergras met grote witte pluimen voor vruchtbare grond. Deze prachtige solitairplant wordt vaak langs de vijverrand aangeplant, maar volstaat qua grond met een gewone, frisse bodem. Niet groenblijvend Gebruik: als solitair of in groepen, in de borders..

Miscanthus sinensis ‘Variegatus’ (Prachtriet)

Sterk siergras met zilverwit overlangs gestreept blad. Solitairplant, passend in de gemengde border in groen-geel-wit-grijze tinten. Aandachtstrekker in de prairietuin. Gebruik: als solitair of in groepen, in borders. Niet groenblijvend.

Miscanthus sinensis ‘Kleine Fontäne’ (Prachtriet)

Dit rijkbloeiend prachtriet vormt middelhoge pollen. De bloempluimen die verschijnen vanaf september verkleuren van rood naar zilverwit vormen een gracieus element in de tuin. Gebruik: als solitair of in groepen, in de border. Niet groenblijvend.

Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’ (Prachtriet)

Prachtriet met fijne bladeren en talrijke zilverroze bloempluimen die de plant vanaf september tooien. Vormen zowel als groep of als solitaire plant een elegante verschijning in de border. Niet groenblijvend. Gebruik: als solitair of in groepen, in de border.

Miscanthus sinensis ‘Strictus’ (Prachtriet)

Opvallend siergras met onregelmatig, dwars geplaatste geelwitte strepen op het blad. ‘Strictus ‘ groeit manshoog en groeit stijf omhoog. De plant bloeit vanaf augustus-september met witte tot lichtroze bloempluimen. De bladeren verkleuren in het najaar van grijsgroen naar zilverachtig wit. Een opvallend siergras dat de aandacht trekt in de tuin. Niet groenblijvend. Gebruik: als solitair of in groepen, in de border.

Miscanthus floridulus (Prachtriet)

Mischanthus floridulus is een van de grootste soorten uit het geslacht Miscanthus. Deze soort wordt 2 à 3 meter hoog. Miscanthus floridulus heeft een breed groen blad met een witte middennerf. De aantrekkelijke donsachtige bloempluimen van zilverachtig groene bladeren verschijnen in augustus-september aan de plant. Niet groenblijvend. Gebruik: als solitair of in groepen, als windscherm, in de border.

Miscanthus sacchariflorus (giganteus) (Prachtriet)

Een opvallende verschijning door zijn forse groei en zijn zilverkleurige bloemaren die vanaf september de plant sieren. In het najaar verkleuren de bladeren naar roodbruin. Niet groenblijvend. Gebruik: als solitairplant, als groep, in de border.

Molinia caerulea ‘Variegata’ (Pijpenstrootje)

Dichte pollen vormend gras. De sierlijke groene bladeren hebben een fijne witte streep. Ook leuk zijn de lange smalle bloempluimen. Biedt een schitterende herfstkleur en een mooi wintersilhouet. Niet groenblijvend. Gebruik: als solitairplant, in groepen, in de border.

Molinia arundinacea ‘Karl Foerster’ (Pijpenstrootje)

Pollenvormende plant. Boven deze pol verschijnen de stengels met hun luchtige bloeiwijze. Deze opgaande vorm bereikt een hoogte van 1à 1,5 meter. Niet groenblijvend. Gebruik: groepsbeplanting, solitair, in de border.

Pennisetum alopecuroides (Lampepoetsergras, Borstelveergras)

Siergras met hoge, decoratieve bruin-rode bloempluimpjes, ook mooi in boeketten. Leuke verschijning in de vaste plantenborder, vaste waarde in de prairietuin. Geef de plant een zonnige standplaats. Niet groenblijvend. Gebruik: als groepsbeplanting, als solitair, in de border.

Pennisetum alopecuroides ‘Japonicum’

‘Japonicum’ is een hogere vorm van Pennisetum die ongeveer 90 cm hoog wordt en bloeit met lange crèmekleurige pluimen met witte punt. Niet groenblijvend. Gebruik: als groepsbeplanting, als solitair, in de border

Deschampsia cespitosa (Gewone Smele)

Siergras voor op open plaatsen, op een frisse, vochtige bodem. De fijne bruine open pluimen steken vanaf juni-augustus boven de plant uit. Niet groenblijvend. Gebruik: als solitair, als groep, in de border.

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?