Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Hoe maak ik een opmetingsplan van mijn tuin?

 

Een correcte opmeting is de basis voor een correct tuinontwerp. Anders zit je achteraf met te weinig of te veel planten! Meestal heb je bij de aankoop van je woning een opmetingsplan van de notaris meegekregen.

Beschik je nog over de bouwplannen van je woning, dan staat daar altijd een inplantingsplan op. Een klein plannetje waarop het perceel is ingetekend en dat aangeeft hoe de woning op het perceel staat. Deze plannen, die meestal ergens diep in het archief weggestopt zitten, vormen de ideale basis om een basisplan van je tuin te tekenen.

Controleer wel of alle gegevens die nodig zijn om een tuinontwerp te maken aangegeven zijn op het basisplan. Terrassen, paadjes, bestaande beplanting enz. worden meestal niet weergeven op een inplantingsplan. Meet deze dus op en teken ze in op het basisplan.

Uw inplantingsplan of de opmeting van de landmeter is op schaal getekend. Als je die zaken inscant en verzend in een pdf- of jpg- bestand, dan gaat de schaal verloren: het ingescande plaatje dat op je scherm verschijnt is (meestal) niet even groot dan hetgeen op het plan!!! Daarom is het beter om deze plannen per post op te sturen. Beschik je niet over een opmetingsplan of een inplantingsplan, dan zal je zelf de rolmeter ter hand moeten nemen om de tuin op te meten.

Maak voor je begint te meten een grote schets van het grondplan van de tuin. Je zal de plaats nodig hebben om ale cijfertjes te noteren. Eenmaal het grondplan volledig geschetst ga je de tuin gaan opmeten.

Begin met de perceelsgrenzen, meet daarna de langste lijnen en daarna de kortere: eerst de hoofdzaken en dan de bijzaken. Meet alles op: een opmeting met ‘gaten’ in kan niet goed uitgetekend worden. Een gebouwtje in de tuin moet ook volledig opgemeten worden en vergeet vooral de terrassen en paden niet! Ook bestaande bomen en struiken die behouden moeten worden in het nieuwe tuinontwerp moeten ingemeten worden.

We hebben deze informatie nodig om het totaal aantal beplantbare m2 te kunnen berekenen. Ook sommige zaken die op het eerste zicht niets met je tuin te maken hebben kunnen belangrijk zijn voor het tuinontwerp: meet daarom ook de ramen en de deuren op. Voor een goed tuinontwerp is het essentieel dat de plaats van bvb het schuifraam van de woonkamer, de achterdeur, de garagepoort,… gekend zijn

Heb je alles opgemeten in de tuin? Het resultaat zal waarschijnlijk een warboel van cijfertjes en lijntjes zijn. Geen probleem, dit is normaal. Teken nu alles in het net over, liefst op schaal 1/100: 1 centimeter = 1 meter. Zo heb je meteen ook een goed overzicht van de verhoudingen binnen je tuin. Gebruik hiervoor eventueel millimeterpapier, of papier met vierkante ruitjes (bvb 4 ruitjes = 1 vierkante meter)

Bij het uittekenen in het net zal je wellicht hier en daar nog een maat tekort komen om de bestaande situatie in beeld te brengen… dus terug naar de tuin dus met de meter. Hieronder een voorbeeld van hoe een basisplan voor een tuinontwerp er ongeveer zou moeten uit zien.

Met de computer:

Of gewoon met de hand:

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?