Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Hoe een haag, vaste plant, struik, boom.. planten?

 

Hoe moet je een plant nu correct aanplanten zodat je de grootste kans op hergroei hebt?
Moeilijk is het niet, maar toch zijn er een aantal basisregels die je moet in acht nemen om ervoor te zorgen dat de planten goed aanslaan, niet gaan omwaaien en goed verder blijven groeien.

Bij het planten moet je de natuurlijke plantseizoenen zoveel mogelijk volgen.

Planten in een pot kunnen in principe het hele jaar rond aangeplant worden. Voor planten op blote wortel en met kluit moet het plantseizoen gerespecteerd worden: van november tot april (naargelang de weersomstandigheden).

De wortels van planten moeten steeds beschermd worden tegen uitdroging! Planten in pot of met kluit moeten voldoende water krijgen en zeker bij planten op blote wortel mogen de wortels nooit uitdrogen. Houdt deze dus altijd voldoende vochtig.

1. De bodem, de basis!

Voor planten is de bodem de basis van alles: “bodem flets = plantjes klets”.
Om goede planten ook goed verder te doen groeien moet je de planten een goede basis meegeven: verbeter de grond met goede compost of bodemverbeteraar, daarnaast voeg je ook nog een basisbemesting en wat kalk toe.

2. Wanneer kan je planten?

Voor heel wat planten is het plantseizoen veel langer dan “de lente”.

De meeste van onze heesters, bodembedekkers en klimplanten worden in een pot gekweekt. Deze kan je het hele jaar door planten, tenzij de weersomstandigheden het niet toelaten (zie hieronder). Onze bomen en haagplanten worden meestal op blote wortel of met kluit geleverd, daarbij respecteer je best volgende planttijden:

  • Planten op blote wortel: Vanaf november tot april, naargelang de weersomstandigheden.
  • Planten met kluit: Plant je best van oktober tot / begin mei. (naargelang de soort)
  • Planten in een pot: >>>> Kan je in principe het hele jaar rond gaan aanplanten, maar best tussen september tot juni. (ideaal van september tot maart)

Zie ook: wat is pot, Kluit, blote wortel, hoogstam, laagstam, …

Wanneer kan je NIET planten?

Plant nooit als het aanhoudend overdag vriest, als de grond (nog) bevroren is, als de grond kletsnat is of juist erg droog. Als er geplant wordt in droge periodes met er voldoende beregend worden. Verder is het afhankelijk van de “verpakking” van de plant.

– Planten in een pot.

Deze planten kan je het hele jaar rond aanplanten. Ideaal tussen september en maart, tot juni mits voldoende watergift. Afgeraden in juli en augustus. (te warm en te droog)

– Planten met blote wortel of met een aardekluit

Kan je enkel planten als de planten in winterrust zijn: vanaf november tot april, naargelang de soort en de weersomstandigheden. Voor coniferen kan dit reeds vanaf midden september, naargelang de weersomstandigheden.

Bescherm de planten steeds tegen uitdrogen

De wortels van planten moet je steeds beschermen tot net op het moment dat je ze in de grond steekt! Bescherm de wortels vanaf het moment van levering met een stuk natte doek of een stuk plastic en besproei ze eventueel met water als ze droog lijken. Als de planten verpakt zitten in plastic zakken, neem ze er dan uit, maak de planten los en steek ze terug met de wortel in de zak

Neem de zakken zo mee naar buiten en neem de planten er pas uit als je ze effectief in de grond wil stoppen. Laat de planten in de plastic zakken ook niet te lang in de volle zon liggen.

Zie ook: Hoe je planten bewaren als je niet meteen kan aanplanten?

Bescherm tegen de vorst

Laat de planten zo lang mogelijk in een ruimte liggen waar het niet kan vriezen (bv. de garage?). Voor planten met blote wortel: bedek je de wortel met een (nat) deken of plastic. Planten of bomen met een kluit of in een pot kan je zo in de beschermde ruimte laten liggen/staan.

Doe zoveel mogelijk voorbereidende werken voor de aanplant en haal de planten pas op het laatste moment uit de beschermende ruimte. Plant daarna zo snel mogelijk.

Zie ook

Relevante artikels: Hoe onkruid voorkomen?

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?