Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in: ,

Bodemverbetering bij aanplant, de mogelijkheden

Om te maken dat uw planten snel en sterk kunnen groeien is het zeer belangrijk dat de grond waarin ze groeien goed doorlatend en vruchtbaar is. Slechte grond zijn slechte planten, zo simpel is het. Het is dus sterk aangeraden om een bodemverbeteraar te gebruiken, dit zijn de mogelijkheden:

Bodemverbeteraar speciaal voor nieuwe aanplantingen

Deze bodemverbeteraar is ideaal voor nieuwe aanplantingen. Hij heeft een evenwichtige samenstelling waaraan extra-organische elementen zijn toegevoegd, zodat een betere doorgroei van uw aanplantingen gegarandeerd is. Als standaard bodemverrijking kan u 30 tot 50 l per m2 gebruiken naargelang de gesteldheid van de grond. Klik hier om naar de bodemverbeteraar te gaan.

Hou er rekening mee dat als je grote hoeveelheden bodemverbeteraar aanbrengt het mogelijk is dat je grondmassa zal verhogen. Het kan dus zijn dat je grond te veel zal hebben. Indien zo dan voer je de overtollige grond best eerst af voor dat je de grondverbeteraar aanbrengt. Je kan achteraf steeds nog wat grond terug toevoegen indien nodig.

Bladaarde

Is de bruine kruimelige massa die je bekomt als je de bladeren van bladverliezende bomen en struiken in de herfst op een hoop zet om te verteren. Bladaarde is sterk structuurverbeterend maar heeft weinig voedingswaarde.

Stalmest

Alle afvalstoffen van dieren al dan niet gemengd met stro, zaagsel. Je kan het vers bekomen, maar praktischer zijn de gedroogde brokjes of gemalen poeder.

Compost

Wordt gemaakt uit tuin- en keukenafval dat goed verteerd is. Compost bevat rijkelijk veel voedingselementen en is bovendien een goede bodemverbeteraar. Je kan het als mulch gebruiken of onderspitten. Reken ongeveer 10-15 kg/10 m2.

Mulch

Is grof tuin-afvalmateriaal, wordt bovenop de grond aangebracht. Het verbetert de structuur en het bodemleven in de toplaag van je bodem enorm. Bovendien krijgen onkruiden minder kans; de kiemplantjes geraken immers niet doorheen de mulchlaag. Mulchen kan je doen door afgemaaid gras, boomschors, snoeiselsnippers; Houtsnippers etc. uit te strooien onder je planten.

Champignonmest

Is afval van de champignonkwekerijen. Hij bevat vrij veel humus en is dus een luchtige mestsoort. Kan een zure reactie teweegbrengen in de grond; niet bij kalkminnende planten gebruiken!

Extra informatie

Naast de bodemverbeteraar kan je tijdens het voorjaar ook meststof toevoegen om de groei te stimuleren. Voor de siertuin volstaat een goede voedselgift bij aanplant en eventueel een 2e gift 3 maand later, ten laatste begin augustus. Die voedselgift kan je best doen door organische meststoffen te strooien. Voeg ze nooit zomaar toe aan de plantput maar meng ze met de aarde of strooi ze bovenop. Anders kunnen de planten erdoor “verbranden”!

Organische meststoffen bevorderen door hun gehalte aan koolstof bovendien het bodemleven en de vruchtbaarheid van je grond. Ze komen langzaam vrij. Ze bestaan er in allerlei vormen, we bespreken ze hieronder. Lees hierover meer in het artikel “Plantklaar maken van de grond .

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?