Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Clematis Rhododendron Magnolia snoeien na bloei

Voorjaarsbloeiende heesters snoeien na de bloei

Clematis

Vroegbloeiende clematis snoeien na de bloei.

Vroegbloeiende clematissen die in de lente bloeien( van mei tot juni) bloeien op het hout van het jaar voordien en kunnen na de bloei gesnoeid worden om een tweede bloei te stimuleren in september en oktober, die weliswaar niet zo overvloedig is.

Na de eerste bloei, rond eind juni knip je de uitgebloeide scheuten af. De scheuten die in het voorjaar gevormd zijn zullen nu gaan bloeien in het najaar omdat de zaadvorming door de snoei geremd is. In het najaar bloeit de plant opnieuw om alsnog zaad te gaan vormen in het najaar.

In de loop van de winter kan je nogmaals gaan snoeien om dood hout te verwijderen en de takken die in het najaar gebloeid hebben in te korten.

Is uw clematis dermate verwilderd kan je in februari maart de volledige plant tot op 30 cm van de grond gaan terugknippen. Zo vorm je in feite een volledig nieuwe plant die in de loop van hetzelfde jaar opnieuw bloemen zal opleveren.

Rhododendrons

Rhododendrons vragen heel weinig snoei, toch is het aangewezen na de bloei de uitgebloeide bloemen te verwijderen, zo zal uw rhododendron in het najaar misschien ook nog wat bloemen geven. In zijn eerste levensjaren mag je uw rhododendron eigenlijk niet snoeien, je laat hem best in zijn eigen tempo ontwikkelen. Als de planten wat ouder zijn knip je na de bloei uigebloeide takken twee of drie blaadjes terug. Ondertussen verwijder je ook de dode takken, die bij rhodos weleens aanwezig zijn.

Is uw rhododendron wat verwilderd en is de onderkant volledig kaal geworden dan helpen enkel drastische middelen om de plant terug in orde te krijgen. Rond maart knip je alle takken terug tot op 20-30 cm van de grond. De volgende lente selecteer je dan de best geplaatste twijgen en de rest verwijder je. Zo bekom je eigenlijk een bijna volledig nieuwe plant.

Magnolia

Magnolia vraagt niet veel snoei, je hoeft eigenlijk enkel de bloemen uit te gaan knippen en hier een mogelijke kale of dode tak te verwijderen. Takken die tegen elkaar slepen haal je er natuurlijk ook onherroepelijk uit. Na de bloeitijd knip je de uiteinden van de uitgebloeide takken terug op twee of drie blaadjes onder de verwelkte bloem. De oude kale takken knip je weg boven een jonge vertakking. De twijgen die niet gebloeid hebben knip je terug met enkele centimeter.

Seringen, Jasmijn (Syringa)

Na de bloeitijd verwijder je de uitgebloeide bloemen. Je knipt hiervoor terug net onder de bloemen op een naar buiten gericht oog. De dode takken en de takken die tegen elkaar slepen of elkaar kruisen of dwarsen knip je weg.

De takken die het evenwicht van de struik verstoren ga je eveneens terugsnoeien. De uitlopers die aan de basis van de struiken uitschieten worden tegen de grond weggeknipt.

Voor meer informatie omtrent snoeien klik hier.

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?