Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Wat is pot, kluit, blote wortel, hoogstam, laagstam

 

Planten en bomen komen in alle maten en gewichten en dat maakt het niet altijd even overzichtelijk.

De afmetingen van planten worden immers per soort plant anders weergegeven. Bij struiken is de hoogte het belangrijkste, bij bomen is dit de omtrek van de stam en bij vaste planten is het de maat van de pot waarin de plant zit.

Bij sommige planten worden ook specificaties gegeven als bol, kegel, pyramide,… of wordt de diameter van de plant opgegeven.

 

KWEEKWIJZE

Daarnaast kan ook de manier waarop de plant gekweekt wordt verschillend zijn. Een plant kan in een pot gekweekt worden of rechtstreeks in de grond, deze planten worden dan “op blote wortel” of met kluit geleverd.

verschil in pot - blote wortel - kluit

In potje

potje van 9 op 9 cm. vooral gebruikt bij vaste planten en bodembedekkers. Ook wel gekend als een P9. Bij planten waar verschillende potmaten aangeboden worden wordt deze maat als ‘Klein’ aangegeven.

In pot (container)

Een plant in een pot (in vakjargon: een ‘container’) geeft het beste resultaat omdat de wortel niet beschadigd wordt bij het verplanten. Je neemt de wortel gewoon in zijn geheel uit de pot zonder hem te beschadigen. Een groeivertraging door het verplanten zal bij planten in een pot dus niet optreden. Er zijn wel verschillende potmaten gaande van 1 liter tot wel 300 liter…
Standaard worden planten aangeboden in een pot van ongeveer 3 liter.

Verschil tussen de maten P9 – pot van 1,5L.  en pot van 3L.  (klein – middel – groot)

 

Met kluit

Kluitplanten worden in de volle grond gekweekt en worden zodanig gerooid dat de oorspronkelijke aarde rond de wortel behouden blijft: de aardekluit. Deze methode wordt vooral toegepast bij zwaardere maten bomen en struiken in extra kwaliteit.

Blote wortel

Planten en bomen op blote wortel worden in de volle grond gekweekt. Bij het rooien wordt de aarde rond de wortel verwijderd zodat de wortel ‘bloot’ komt. Op zich is dat geen probleem, maar je moet er wel goed op letten dat de wortels niet uitdrogen!.

Extra kwaliteit

‘Extra kwaliteit’ betekent oudere, meer volwassen planten die breder en meer vertakt zijn. Planten in extra kwaliteit zijn doorgaans 2 à 3 jaar ouder dan planten van dezelfde maat in normale kwaliteit. Meer info hierover in dit artikel.

 

HAAGPLANTEN

De vermelding haagplant betekent dat deze planten specifiek opgekweekt zij om een mooie haag te vormen.

Een van de belangrijkste zaken hierbij is dat er ook onderaan de stam nog voldoende takken zijn zodat de haag volledig dicht kan groeien.

Geveerd: direct gesloten haag

Geveerde planten zijn ouder en worden nogmaals op grotere afstand verplant om zo grotere zijtakken (veren) te bekomen.

Met deze planten krijg je direct een mooi gesloten haag. De maat is hier de hoogte van de plant gemeten boven de wortel.

 

Verschil tussen “gewoon” haagplantsoen en een “veer”

 

STRUIKEN

“Struik” betekent dat de plant vertakt is vanaf de grond en dus struikvormig groeit.

Meestal wordt met de maat de hoogte van de plant aangeduid door de minimum en de maximum lengte in centimeter weer te geven.

100-125 wil dus zeggen planten met een hoogte tussen 1 en 1,25 meter gemeten boven de wortel.

 

VASTE PLANTEN – SIERGRASSEN

Bij vaste planten en niet groenblijvende siergrassen meestal geen maat opgegeven aangezien deze sterk verschillend is naargelang het seizoen.
Tijdens de winter is er weinig of geen bovengronds gewas en heb je dus gewoon een potje met de wortel er in. Tijdens het groeiseizoen kan de hoogte echter oplopen tot 40 à 50 cm. of hoger…

Aangezien bij deze planten de nieuwe scheuten uit de wortels komen is de grootte van de pot hier het belangrijkst. Immers: hoe groter de pot, hoe groter de wortel en dus hoe omvangrijker de plant. Hier zal je meestal de aanduiding ‘Klein – middel – groot zien’.

  • Klein is een potje van 9 op 9 cm.
  • Middel een pot tussen de 1 en 1,5 liter.
  • Groot is dan een pot van 2 à 3 liter.

BOMEN

De maataanduiding bij een boom is de omtrek (in cm.) van de stam op 1 meter hoogte. 10-12 betekent dus dat de stamomtrek op 1 meter boven de wortel tussen de 10 en 12 cm ligt. Daarnaast wordt ook aangegeven of het om een hoogstam, laagstam of halfstam gaat.

Hoogstam

‘Hoogstam’duidt aan dat de geleverde plant een hoogstammige boom is met een takvrije stam van ongeveer 1,80 à 2 meter.

Halfstam

Duidt een boompje aan met een takvrije stam van ongeveer 1,20 à  1,50 meter, met daarboven de kroon.

Laagstam

Slaat op een boompje met een stam van ongeveer 50cm., met daarboven de kroon.
Dit enkel voor fruitbomen.

Leiboom

Bij leibomen is de kroon van boom reeds voorgeleid op een kader zodat ze direct de juiste vorm aannemen. Deze bomen hebben een takvrije stam van ongeveer 1,80 tot 2 meter. De maat betekent hier de omtrek van de stam op 1 meter hoogte, gemeten boven de wortel.

Zie bv. Steeneik, Glansmispel,…

Dak

Deze aanduiding geeft aan dat de kroon van de boom op een horizontaal plat kader voorgeleid is waardoor een ‘dak’ gecreëerd wordt. Deze bomen hebben een takvrije stam van ongeveer 1,80 tot 2,20 meter. De maat betekent hier de omtrek van de stam op 1 meter hoogte, gemeten boven de wortel. Zie bv. plataan, linde,…

 

KWEEK-VORMEN

Kegel

De vermelding ‘kegel’ slaat op een plant die in een kegelvorm geknipt is, een vormsnoei dus. De maat is hier de hoogte van de kegel, gemeten boven de wortel.

Bol

De maataanduiding ‘bol’ geeft planten aan die bolvormig geknipt zijn. De maat is hier de diameter van de bol.

Diameter

Bij planten zoals buxus of taxus die in bolvorm gesnoeid kunnen zijn en sommige kruipende planten zoals Cotoneaster wordt de maat aangeven door de diameter van de plant.

Diameter 40-60 betekent dat de plant een diameter heeft van 40 tot 60 cm.

Enkele voorbeelden:

Buxus sempervirens hoogte: 30-40 haagplant in pot

Deze maataanduiding slaat op buxusplanten, speciaal gekweekt om een haag mee te vormen en die tussen 30 en 40 cm hoog zijn. Deze planten werden gekweekt in een pot.

Buxus sempervirens diameter 50 + bol in pot

Is een buxusplant gesnoeid in een bolvorm met een diameter van 50 cm of meer, gekweekt in een pot

Quercus palustris stamomtrek 14-16 hoogstam extra kwaliteit met kluit.

Hoogstammige boom waarvan de omtrek van de stam op 1 meter hoogte boven de grond tussen de 14 en de 16 cm. ligt. De wortel is in met een aardekluit gerooid. De vermelding ‘extra kwaliteit’ geeft aan dat deze boom meerdere malen gesnoeid en verplant is geweest en je dus een hoogstamboom met goed gevormde kruin en wortelgestel aangeleverd krijgt.

Platanus acerifolia 12/14 DAK – leiboom in pot

Het gaat hier om een dakvormig voorgeleide plataan, kortweg een dakplataan. De omtrek van de stam op 1 meter hoogte boven de grond ligt tussen 12 en 14 cm. De plant is opgekweekt in een pot.

Pseudosasa japonica 200-250 struik extra kwaliteit in container.

Deze bamboe is 2 tot 2,5 meter hoog en wordt in een pot aangeleverd. De aanduiding extra kwaliteit betekent concreet dat deze plant in een ruime pot van minimum 10 liter zit en dikker, meer gevuld, is dan bij planten van standaard kwaliteit.

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?