Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Hoe rozen kiezen?

 

De diversiteit aan rozen is enorm

Gaande van kleine bodembedekkende roosjes over liaanrozen die tot hoog in de boomkruinen groeien tot botanische rozen die struiken vormen tot 3 meter hoog.

Voor elke tuin een roos dus: klein, groot, klimmers, stamroosjes, ook is er in elke kleur wel een roos te vinden,…

 

Hoe vindt je nu de roos die meest geschikt is voor uw tuin? Hierbij alvast een overzicht van de belangrijkste groepen rozen:

 

Soorten rozen:

 

1.Grootbloemige rozen (T)

Grootbloemige rozen (theehybriden) zijn de klassieke perkrozen.

Deze grootbloemige rozen dragen meestal maar één bloem per stengel en worden tussen de 60 en 120 cm hoog. Ze zijn ook uitermate geschikt als snijbloem.

 

2. Herbloeiende heesterrozen (H)

De herbloeiende heesterrozen vormen prachtige, grote struiken die niet alleen solitair gebruikt kunnen worden, maar ook in massieven uitstekend tot hun recht komen. De vrij kleine, enkele of halfgevulde bloemen groeien in trossen en zijn vaak geurend. De hoogte van herbloeiende heesterrozen ligt tussen de 60 cm en 2 meter.

 

3. Botanische heesterrozen en hybriden (BH)

Botanische rozen zijn eigenlijk de wilde rozen: rozen zoals die in de natuur voorkomen.

Het zijn solide planten die weinig eisen stellen aan de bodem en standplaats.

Botanische heesterrozen vormen krachtige, sterke struiken met een overdadige groei en bloei. Ze bloeien meestal éénmaal aan het begin van de zomer. Deze bloei wordt vaak gevolgd door rozebottels die tot lang in de winter de plant sieren. Botanische heesterrozen bloeien met enkel of gevulde bloemen die soms geuren. Deze grote rozen worden 1 tot 3 meter hoog, naargelang de soort. Botanische heesterrozen kunnen gebruikt worden als solitair, als groepsbeplanting en als haag. Deze rozen zijn tevens geschikt om taluds vast te leggen. De hooggroeiende soorten kunnen ook als klimroos gebruikt worden.

 

4. Bodembedekkende rozen (R)

Bodembedekkende rozen zijn lage struikroosjes die door hun brede, spreidende groei gebruikt kunnen worden als bodembedekker. Deze bodembedekkende rozen worden 40 a 80 cm hoog en bloeien rijkelijk met vrij kleine, enkele of gevulde, bloemen tot laat in de herfst. Deze bodembedekkende rozen worden door stek vermeerderd en groeien op eigen wortel, geen opslag van wilde scheuten dus.

 

5. Klimrozen (K)

Klimrozen vormen lange takken die geleid kunnen worden langs een muur, tegen een pergola of langs een afsluitingsdraad. Ramblerrozen of liaanrozen vormen takken die 8 meter lang worden. Deze liaanrozen zijn uitermate geschikt om nonchalant in de kruin van een boom te groeien.

 

6. Trosrozen (F)

Trosrozen dragen meerdere bloemen per stengel: de bloemen staan in trosjes.

Ze vormen massaal bloemen, geen enkele andere rozen bloeien zo lang als trosrozen. Trosrozen laten zich eenvoudig snoeien en zijn bij uitstek geschikt voor perkbeplanting. Hun hoogte varieert tussen 50 en 130 cm.

 

7. Stamrozen (ST)

Een stamroos is een struik- of treurroos die op een stammetje is gekweekt

Stamrozen staan op een stammetje van 100 à 125 cm

 

8. Treurrozen (TR)

Treurrozen zijn eigenlijk klimrozen die op een stammetje geoculeerd zijn waarbij de buigzame takken sierlijk overhangen.

Treurrozen worden geoculeerd op een stam van 150 à 160 cm

Dit artikel gaat over hoe moet ik rozen kiezen belangrijk roos rosen bloei

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?