Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Hoe de juiste haag kiezen?

 

Een haag kies je voor het leven.

Een haag wordt meestal pas vervangen als er een nieuwe bewoner van het huis komt en de haag aan vervanging toe is. Wat ook veel voorkomt is dat de haag om een aantal, meestal te voorspellen, redenen niet wil groeien op zijn standplaats. Het is dus een belangrijke beslissing waarbij je best even stilstaat.

–> Klik hier om direct naar het overzicht van alle haagplanten in onze webshop te gaan

Bij de keuze van een haag mag je volgende zaken niet uit het oog verliezen:

  • 1. Hoe hoog moet de haag worden?
  • 2. Moet ze in de winter ook ondoorzichtig zijn?
  • 3. Welke bladkleur zou ik graag hebben?
  • 4. Hoeveel onderhoud is er aan mijn toekomstige haag?
  • 5. Groeit de plant van mijn keuze wel op de plaats waar de haag moet komen?
  • 6. Hoe snel moet de haag ondoorzichtig zijn op een bepaalde hoogte.

 

Voorbeeld van een snelgroeiende haag met weinig onderhoud:

Fargesia ‘Jiu’ – niet woekerende bamboe


Koop in onze webshop


Bent u nog op zoek naar de juiste haag voor uw tuin?

Bel ons op 09/334 50 60 (7/7 van 09.00 – 21.00 u.) of Stuur ons een mailtje op info@atuin.be     We helpen u graag verder!


1. Hoe hoog moet de haag worden?

Een lage afscheiding voor de voortuin of een hoog groenscherm?

Naargelang de functie van de haag varieert vooral de hoogte ervan, maar niet alle planten zijn geschikt voor een hoge haag en omgekeerd. Daarom hebben we een overzicht van haagplanten gemaakt waarbij ook aangegeven is voor welke hoogtes een bepaalde haagplant geschikt is.

Laat je niet afschrikken door de “hoogte op volwassen leeftijd” van de plant zoals deze vermeld staat op de plantenfiche. Bv. een taxus kan in de natuur tot 15 meter worden, maar je kan hem ook perfect in een haagje van 60 cm. snoeien. Dit is trouwens een kenmerk van alle haagplanten: ze laten zich gewillig snoeien.

2. Moet de haag in de winter ook ondoorzichtig zijn?

Met het aspect privacy moet je ook een keuze maken of de haag in de winter ook ondoorzichtig moet zijn, m.a.w. of je een wintergroene of een bladverliezende haag wenst.

Bij een wintergroene is er ook in de winter geen inkijk mogelijk, een bladverliezende plant biedt je dit voordeel niet maar levert in de winter vaak mooie wintersilhouetten op. Maar er is ook een middenweg: mogelijk, namelijk de Beuk. De bladeren van Beuk blijven in de winter verdroogd aan de plant hangen tot de nieuwe bladeren beginnen uitlopen. In de winter krijg je dan een halfdoorzichtige haag.

zie ook:  Wat is het verschil tussen Haagbeuk en Beuk?

3. Welke bladkleur moet de haag hebben?

Een haag is een dominant geheel in uw tuin die ook een belangrijke functie heeft als achtergrond voor de borders en de rest van de beplanting. Het is echter wel zo dat de keuze grotendeels beperkt is tussen lichtgroen en donkergroen. Maar er zijn wel een paar uitzonderingen zoals rode beuk, Photinia, rode Berberis

4. Onderhoud

Een aspect dat veelal over het hoofd gezien wordt is het snoeiwerk. Dit is een niet te onderschatten factor omdat het snoeien van een haag toch meestal een hele klus is. Maar, zonder scheren geen haag! Hou hiermee dus rekening bij de keuze van de plantensoort. Moet er jaarlijks 1, 2 of soms zelfs 3 maal geschoren worden? Hoeveel ‘afval’ produceert die haag. Van een snelle groeier kan je een pak meer afval verwachten dan van een trage groeier.

Snelgroeiende haagplanten zoals Liguster, Hedera (Klimop), Leylandii,… moeten twee maal per jaar gesnoeid worden.

Traaggroeiende soorten zoals Taxus of Thuja kunnen volstaan met 1 snoeibeurt per jaar. Let dus goed op bij de keuze van haagplanten. De meeste mensen willen een haag die snel hoog en gesloten is. Met snelgroeiende soorten is dit inderdaad het geval, maar achteraf zit je wel met veel snoeiwerk. Je kan dit ook oplossen door grote traagroeiende planten te kopen: die zijn duurder, maar je hebt ook snel resultaat en achteraf bespaar je sterk op snoeiwerk. Als je het snoeiwerk laat uitvoeren heb je deze kost dan ook snel terugverdiend.

5. Groeit de plant van mijn keuze wel op de plaats waar de haag moet komen?

Nadat je de functionaliteit van de haag vastgelegd hebt moet je ook rekening gaan houden met de omstandigheden in jouw tuin. Welke grondsoort heb ik? Blijft het water staan of dringt het snel de grond in? Staat de haag in de schaduw of juist in de volle zon?….

Dit is een niet te onderschatten factor. Een haag die op verkeerde grond geplant wordt zal nooit goed groeien. In het slechtste geval zal ze enkel “overleven” of eventueel zelfs afsterven.

6. Hoe snel moet de haag ondoorzichtig zijn op een bepaalde hoogte?

Als we aan onze klanten vragen hoe snel ze tot een mooi gesloten haag wil bekomen. is het antwoord op deze vraag meestal “zo snel mogelijk”, en dan zijn er 2 mogelijkheden:

1. Traaggroeiende haagplanten die reeds een bepaalde hoogte hebben.

  • Zo krijg je snel een gesloten haag die ongewenste blikken geen kans laat en die bovendien weinig scheerwerk vraagt. Het is een investering in een onderhoudsvriendelijke haag doordat er minder scheerwerk en dus ook minder afval is. Traaggroeiende haagplanten zijn ook veel minder gevoelig voor ziektes en plagen.

2. Snelgroeiende haagplanten.

  • Op deze manier kan je goedkoop en snel een gesloten haag vormen. Maar na verloop van tijd breken die snelle groeiers soms zuur op. Eénmaal de gewenste hoogte bereikt is blijven die planten natuurlijk nog even snel doorgroeien, met veel scheerwerk en afval tot gevolg. Ook zijn snelgroeiende haagplanten gevoeliger voor ziektes en plagen.

Naargelang je meer of minder geduld hebt kan je kleine of grote planten gebruiken om te starten.

7. Hoelang voor ik een haag met een hoogte van 2 meter heb?

1. Traag groeiende soorten:

  • Hoogte bij aanplanten: 40 à 60 cm = na 8 à 12 jaar
  • Hoogte bij aanplanten: 80 à 100 cm = na 6 à 8 jaar

2. Snel groeiende soorten:

  • Hoogte bij aanplanten: 60 à 80 cm = na 5 à 6 jaar
  • Hoogte bij aanplanten: 100 à 125 cm = na 3 à 5 jaar

8. Andere artikels

 

Klik hier voor onze promoties

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?