Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Deel 2 Hagen: Haagplanten op blote wortel

 

Wat?

‘op blote wortel’ wil gewoon zeggen dat de wortel van de plant niet in een pot of aardekluit zit maar dus bloot staat aan de buitenlucht. Daarom zijn deze planten enkel in de winterperiode beschikbaar: vanaf november tot midden april. Het is ook aan te raden om ze aan te planten met een haagsteun, zo zijn ze beschermd tegen de wind en groeien ze mooi recht.

Voor de meeste van deze haagplanten zijn ook speciale prijzen voor grotere hoeveelheden beschikbaar en daar bovenop krijgt u ook nog eens tot -15% korting!

 

Hierbij een overzichtje van de meest gebruikte soorten:

 

Venijnboom – Taxus baccata

De bekende conifeer met het donkergroene loof, verdraagt zeer goed gescheerd te worden en daarom van oudsher de nr 1 voor de strakke wintergroene haag. Gedijt ook in diepe schaduw.

Taxus wordt meestal in pot of aardekluit gekweekt, maar de kleinste maten zijn ook op blote wortel verkrijgbaar.

 

taxus baccata

Koop in onze webshop


Haagbeuk – Carpinus betulus

De Haagbeuk is een haagplant uit onze streken met een frisgroen, gezaagd blad. In tegenstelling tot de Beuk (Fagus sylvatica) valt het blad van de haagbeuk grotendeels af in de winter (zie laatste foto, haagbeuk = rechts).

De Haagbeuk heeft een gele herfstverkleuring. Wordt ook meer en meer als leiboom / groenscherm gebruikt.

Haagbeuk - carpinus betulus

Koop in onze webshop

–> Klik hier voor meer informatie over het verschil tussen Beuk en Haagbeuk:


Groene Beuk – Fagus sylvatica

Groene beuk wordt veel aangeplant als haag. Het frisgroene, blinkende blad verkleurt mooi geel/bruin in de herfst en blijft ‘s winters aan de plant hangen tot het nieuwe blad uitloopt. Daardoor is er ook in de winter een gedeeltelijke beschutting.

Groene Beuk - fagus sylvatica

Koop in onze webshop


Rode of bruine Beuk – Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ of ‘Purpurea’

De rode beuk is zeer geliefd als haag vanwege de opvallende purperrode bladkleur dat zacht bronsrood uitloopt . Het blad blijft ‘s winters aan de plant hangen tot het nieuwe blad uitloopt. Daardoor is er ook in de winter een gedeeltelijke beschutting.

 

rode beuk - fagus sylvatica atropurpurea

Koop in onze webshop


Grootbladerige Liguster – Ligustrum ovalifolium

Wintergroene liguster met redelijk groot blad, tot 7 cm lang. Hij wordt veel als haagplant gebruikt omwille van snelle groei.

wintergroene liguster - ligustrum ovalifolium

Koop in onze webshop


Geelbonte – gele Liguster – Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’

De geelbonte Liguster heeft een geel gerand blad, groeit iets compacter dan ligustrum ovalifolium maar is ook wintergroen. Wordt gebruikt als haag omwille van zijn typische blad en snelle groei.

 

gele Liguster - Ligustrum ovalifolium 'Aureum'

Koop in onze webshop


Gewone Liguster – Ligustrum vulgare

De wilde liguster is een snelle groeier die in de winter afhankelijk van de temperatuur en zijn standplaats zijn bladeren behoudt. Als je een meer wintergroene liguster zoekt ben je beter af met de Ligustrum ovalifolium.

Koop in onze webshop


Spaanse Aak – Veldesdoorn – Acer campestre

Wordt vooral gebruikt als haagplant. Heeft een mooi frisgroen blad met rood-roze tinten in de lente dat in de herfst guitig geel verkleurd. Is als haag enkel door regelmatige snoei smal te houden

spaanse aak - acer campestre

Koop in onze webshop


 

 

Relevante artikels:

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?