Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

Buxus en kalk

Buxus heeft veel kalk nodig.

Wat is een goede kalkbemesting voor buxus?

Is de gazonkalk ook geschikt voor buxus?

Is er veel verschil in kalkmeststoffen?

 

Geplaatst door Valist Mertens
Atuin

Kalk is en blijft kalk, zowat alle kalkmeststof bevat louter en alleen kalk (calciumcarbonaat) eventueel nog aangevuld met magnesium. Het maakt dus niet zoveel uit welke kalk je gaat toepassen, gazonkalk of buxuskalk, dat komt in principe op hetzelfde neer.
De voornaamste functie van kalk is de grond ontzuren. Voor gazon heeft dit een indirecte werking tegen mos, het levert ook een mooie groene, grasmat op. Buxus is kalkminnend en verkiest een uitgesproken kalkrijke bodem. 

Geplaatst door Jan

OK dank voor antwoord.

Ik vraag dit omdat ik niet te veel verschillende soorten meststoffen wil hebben en ook niet veel ruimte om verschillende zakken te stockeren. De ene wil voor iedere plantensoort een aparte meststof, een ander probeert een meststof te zoeken die voor meerdere doeleinden en planten toepasbaar is. en dat probeer ik nu ook met kalk. Kalk is nodig voor gazon ... en ook buxus kan het goed gebruiken.

Wat de kalk betreft, poederkalk of kalkkorrels?

Is het het beste om de kalk in water op te lossen, korrels blijven misschien te lang liggen eer ze worden opgenomen door de buxus.

Is zeewierkalk beter dan de gazonkalk?

En als laatste soms lees je dat je eerst kalk moet geven ... en enkele weken later pas de meststoffen omdat de meststoffen anders niet worden opgenomen.

Mag men kalk en meststoffen gelijk geven of niet?

 

 

Geplaatst door Valist Mertens

Poederkalk of korrelkalk, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Poederkalk is heel stofferig om mee te werken maar zal iets rapper opgenomen worden, omdat de korrels niet moeten oplossen. Nadeel is ook dat het poeder makkelijk wegwaait. Meestal wordt de voorkeur gegeven aan korrels omdat die properder werken.

 

Het is niet nodig om de kalk in water op te lossen, het zijn gebruiksklare korrels (of poeder) die je direct kan strooien.

 

Zeewierkalk of gazonkalk maakt eigenlijk geen verschil, dat is in feite hetzelfde chemische product. Enkel magnesium is mogelijk al of niet aanwezig. Dit is op zich een meerwaarde, maar dit kan ook opgelost worden door een meststof met magnesium te gebruiken.

 

Je mag kalk en meststoffen tegelijk geven. Het is wel zo dat kalk de voedingsstoffen min of meer gaat binden, zo komen de meststoffen iets trager vrij... maar het kalkgehalte van de grond zal hetzelfde effect hebben, dus feitelijk maakt dat geen verschil. Ik zou aanraden kalk en mest apart te geven, maar het kan geen kwaad om het samen te doen. 

Atuin

Geplaatst door Jan

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?