Corona-update: Er zijn reeds veel tekorten, het is daarom aangeraden tijdig te bestellen! klik hier voor meer info.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "ziekte (virus?) honingboom - Sophora japonica"

   
Door: Jan de tuinman

wij hebben 2 sophora japonica pendula bomen van 3 jaar oud circa 2 meter hoog in de voortuin staan. nu zaten voor de bloei de bomen vol met slakken en kwam er geel vocht uit de stam/ takken. de ene geeft nog een beetje blad de andere helemaal niet meer sterven na circa 1a2 weken alweer af....wat is dit? is er iets aan te doen of moeten ze verwijdert worden????

Gepost : 8 mei 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo,


Het gaat hier kennelijk om een massale slakkenvraat aan de jonge honingboompjes. Het sap dat uit de takken en stam komt is waarschijnlijk het bloeden van de boom. Doordat de bladeren zijn weggevreten verdampt de boom weinig tot niets. De boom neemt dus veel meer vocht op dan hij verdampt aan de bladeren. Door deze wanverhouding tussen opname en afgifte van vocht gaat hij bloeden.

Ik zou aanraden de stam en zoveel mogelijk takken te gaan insmeren met slakkenlijm. Deze vormt een barrière waar slakken niet doorheen kunnen. Rondom de boom zou ik rijkelijk slakkenkorrels strooien. Als je de slakken kan doden of verjagen zullen de bomen snel weer herpakken.


Als je een foto(s) van de schade hebt mag je hem steeds doormailen naar info@atuin.be , dan zet ik hem bij dit artikel.


Groeten,


Jan

Gepost : 9 mei 2009
Top 

Onderwerp: "ziekte (virus?) honingboom - Sophora japonica"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1