Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

witte vlekken op druivelaar

beste,

wij hebben zo’n 4 jaar geleden een druivelaar geplaatst met wiite druiven. Deze is dit jaar heel erg gegroeid maar van in het begin deze zomer kwamen er witte mistachtige vlekken op de bladeren. Onmiddelijk verwjderen, las ik op internet en heb dit dan ook gedaan. De druivelaar wordt ook gesnoeid zoals het hoort…toch is hij ziek en vertoonde op den duur overal witte vlekken, die daarna bruin werden. Ook de grote druiventrossen die eraan hangen zijn bruin geworden en ziek. Hij is nog steeds aan het groeien en er komen ranken bij. Wat moeten we nu doen?

met vriendelijke groeten

chris

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker
ATuin

Beste Chris,

Je hebt hier te maken met een meeldauwaantasting.

Zowel de echte meeldauw als de valse meeldauw zijn een te duchten schimmel op druivelaars. Het onderscheid tussen de echte en de vals meeldauw is bij Vitis niet altijd even goed te maken.

Enige remedie hiertegen is chemische bestrijding. Het is wel zo dat tegen schimmels preventief moet opgetreden worden, éénmaal het schadebeeld vastgesteld is het eigenlijk al te laat. Ik zou aanraden te spuiten met Bordeauxse pap en Cosavet. Je kan dit jaar nog enkele malen spuiten.

Belangrijkste punt is volgend voorjaar vroeg genoeg (februari- maart) te spuiten om de schimmelaantasting voor te zijn. Daarna om de twee à drie weken herhalen. Het is aan te raden de afgevallen bladeren zorgvuldig te verwijderen en af te voeren naar het containerpark zodat de schimmel niet bij u overwintert.

Succes,

Jan

Geplaatst door Jan

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?