Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

witte poeder op catalpa

Hoi Jan,

vandaag heb ik gemerkt dat één van mijn catalpa’s op zijn stam tot aan de knot een witte poederachtige substantie heeft gekregen. Ik heb wat foto’s bijgevoegd zodat ik een beeld kunt vormen. Zou het de verwelkingsziekte kunnen zijn? of iets anders? ze staan nu vier jaar.(er staan er nog twee in de buurt) Hoe kan ik dit bestrijden?

Met vriendelijke groeten,

Bernard

Geplaatst door anoniem

hallo,

nu merk ik dat het ook begint bij de twee anderen...help

groetjes

Bernard

Geplaatst door anoniem

Goede middag Bernard,

Welke aantasting uw Catalpa precies belaagt is mij niet onmiddelijk duidelijk.

Wat wel zeker is, is dat het hier niet om verwelkingsziekte gaat. Typisch voor verwelkingziekte op catalpa is dat één of enkele takken plots verwelken en daarna ook afsterven. Dit is hier duidelijk niet het geval.

Ik stuur de foto door naar een gespecialiseerde collega om uit te vissen om welke aantasting het hier juist gaat.

Tot binnenkort,

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Hallo Bernard,

De aantasting op uw catalpa is een schildluis: Pseudaulacaspis pentagona die vaak op Catalpa en Moerbij voorkomt.

Het is niet gemakkelijk ze te behandelen omdat de cyclus en de beste periode om ze te bestrijden (het uitsluipen van larven vanonder de schildjes) niet gekend is.

Behandelen met confidor kan maar heeft wisselende resultaten.

Hieronder wat foto's van het insect en de typische "witte poeder" zoals je het zo plastisch omschreef.

Misschien komt dit ook op jouw bomen voor?

Succes,

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Hoi Jan,

bedankt voor de reactie.

Ik ga proberen deze met confidor te bestrijden en hou je op de hoogte van het resultaat.

Maar als dit niet lukt? zijn er nog andere mogelijkheden? wat kunnen de gevolgen zijn voor de boom zelf (de schildluis bedoel ik).

Groetjes,

Bernard

Geplaatst door anoniem

ps ik herinner mij nu dat ik 2 maand geleden de catalpa's ook al eens behandeld heb met confidor. Toen had ik bladluizen op de bladeren..

Geplaatst door anoniem

Hallo Bernard,

Zoals reeds aangehaald kunnen de schildluizen behandeld worden met confidor. Maar deze behandeling is moeilijk omdat het tijdstip waarop de larven vanonder de schildjes niet exact gekend is. Op het ogenblik dat de larven uitsluipen zijn ze immers het meest kwetsbaar.

Ik zou dan ook aanraden om regelmatig te behandelen, (bvb wekelijks) omdat het hier ook gaat om een geringe spuitoppervlakte en een niet zo gevaarlijk produkt. Zo kan je vermijden dat de luizen overwinteren. In principe moet je gaan spuiten tot de aantasting verdwenen is.

Pseudaulacaspis pentagona is een schildluis die vroeger bij ons niet voorkwam, maar die door de opwarming van het klimaat zijn tocht naar het noorden begonnen is. Het gaat dus om een relatief nieuw probleem waarnaar in ons land nog weinig onderzoek naar gedaan is en waarvan de tijdstippen van de voortplantingscycli nog niet gekend zijn. Vandaar moeilijk te behandelen dus...

Succes,

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Hallo Bernard,

Het gaat om een vrij onbekende aantasting die met de opwarming van de aarde meer naar het noorden trekt. Over die schildluis is niet zo veel geweten. Ook niet over de precieze schade die te verwachten is. Bij een harde winter zullen de luizen wellicht de winter niet overleven.

Als alternatieve bestrijding kan je de stam borstelen met een harde borstel. Dit is een mechanische behandeling die voor een deel wel effectief kan zijn.

Groeten,

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Hallo Jan,

ik heb de boompjes elke week bespoten met confidor. Maar op dit moment zie ik inderdaad weinig veranderen. Nu heb ik wel nog bladluizen bijgekregen op de bladeren. Ik ga het proberen af te borstelen en nog maar eens behandelen. Zou ik ze misschien ook al snoeien? Dan ben ik in één keer van alle luizen af.

Groetjes,

Bernard

Geplaatst door anoniem

Zoals al aangehaald is er nog weinig bekend over hoe je de schildluizen juist moet behandelen om de aantasting te verhelpen. Een behandeling die op punt staat is jammergenoeg niet voorhanden. De schildluizen afborstelen kan voor een deel een oplossing zijn. Je kan ook proberen behandelen met contactmiddelen als Decis en Karate. Of deze behandeling afdoende zal zijn is niet geweten.

Voor de luizen op de bladeren kan nu snoeien, nu ze nog in blad staan, een oplossing zijn. Je moet de takken en bladeren wel rigoureus opruimen en onmiddellijk afvoeren naar het containerpark.

Groeten,

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Hallo,

Lang na jullie posts zie ik bij drie van onze moerbeien dezelfde problemen.

Als jullie deze meldig nog krijgen, zouden jullie mij willen aangeven of er en welke behandelingen mogelijk zijn. Ik zit nu te denken aan een behandeling met Karate Zeon. 

 

Bedankt, Bob

Geplaatst door anoniem

Hallo Bob,

 

Karate Zeon is momenteel enkel nog beschikbaar voor professionele gebruikers.

Maar je kan ook bestrijden kan met het insecticide 10 ME van Edialux.

 

Succes,

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?