Jan's tuinboek

Onderwerp: "'venstertjes' in de bladeren bij Linde,..."

   
Door: Jan de tuinman

Lindebladwesp (Caliroa annulipes)


De larven van de Lindebladwesp overwinteren in de grond in een cocon. In het voorjaar verpoppen ze zich en vreten de rupsen gedurende 2 tot 3 weken het bladmoes weg alvorens ze zich gaan verpoppen. Hierdoor ontstaat een typisch venstervreterij: er zitten als het ware venstertjes in de bladeren waarbij het bladskelet (de nerven) goed zichtbaar zijn. Bij ernstige aantasting verdroogt het blad en valt vroegtijdig af.


De aantasting komt frequent voor op leilindes, maar de lindebladwesp komt ook voor op eik, beuk, berk en wilg. De volwassen bladwesp is 7 tot 8 mm lang en komt voor vanaf mei tot oktober. Per jaar zijn er twee of drie generaties waarvan de eerste verschijnt rond mei, de tweede generatie verschijnt eind juni tot begin juli en de derde van eind juli tot begin september.


Chemische bestrijding kan met Decis (Bayer).

De bestrijding is het meest efficiënt bij het ontluiken van de larven. Deze zijn als slakvormige bastaardrupsen van 8 à 12 mm groot vanaf mei tot oktober waar te nemen op de bladeren. Het is aangewezen om in het najaar nog te behandelen om te vermijden dat de poppen gaan overwinteren en de aantasting het volgende jaar opnieuw optreedt.

Gepost : 19 sep. 2009
Top 

Onderwerp: "'venstertjes' in de bladeren bij Linde,..."

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1