Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

taxus baccata

beste

ik heb in het voorjaar van 2010 een haag geplant met taxus baccata en deze hebben 2x gebloeid. echter met de natte winter zijn deze voor 70% dood. ik lees her en der dat taxus baccata niet tegen natte voeten kan. de grond hier is leemachtig en vrij nat. heeft het zin de taxus nog te vernieuwen en eventueel op een zandbed te planten??

mvg

Brecht De Brouwer

Geplaatst door Brecht De Brouwer
ATuin

Hallo Brecht,

Taxus baccata houdt inderdaad niet van natte voeten. De te natte grond zal hoogstwaarschijnlijk de oorzaak zijn van de toch wel massale sterfte.

Een zandbed is een optie, maar dan wel in combinatie met een drainage. Het overtollige water moet afgevoerd worden, en met een zandbed alleen zal dat wellicht niet lukken. Onder de plantsleuf een drainagebuis leggen is hier wellicht de eenvoudigste oplossing.

Een alternatief is de Taxus media 'Hicksii'.

Deze is qua uitzicht redelijk gelijkend aan de gewone taxus maar kan wel beter tegen natte grond.

De natte grond is wellicht de hoofdoorzaak, maar misschien zijn de planten ook aangetast door de larven van taxuskever. Als je een dode plant uit de grond haalt zal je dan net onder de grond zien dat de schors van de planten aangevreten is. Natte grond en taxuskever gaan vaak hand in hand. Je leest er meer over in het artikel: Afsterven van taxushaag-taxuskever.

Geplaatst door Jan

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?