Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

sparren plaag of ziekte – takluis

beste Jan,

in onze streek zijn er menige tuinliefhebbers die een plaag of ziekte hebben op hun sparren, meestal op leylandie soort, het is de plaag waar de spar roest wordt. Het is echt verschrikkelijk, wij hebben atroveren soort en op sommige plaatsen zie ik inderdaad ook roeste plekken ontstaan, ook zijn er vele webben in onze atroveren terug te vinden. wat kan ik ondernemen om mijn atrovirensparren alsnog te vrijwaren van de ondergang? is er hier een heel goed bestrijdingsmiddel tegen op de markt? wat moet ik doen?

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker
ATuin

Beste Claude,

Het gaat hier om takluizen (Cinara).

Deze takluizen zijn moeilijk waarneembaar, maar het schadebeeld vertelt genoeg zonder dat je die diertjes ziet. Er treedt eerst een pleksgewijze vergeling op van de bladschubben, gevolgd door een verkleuring naar roestbruin van de haag. Op warmere plekken uit de wind is de schade het grootst. Takluizen vreten van binnenin de haag, het gevolg is dat je deze schade pas opmerkt als de haag pas geschoren is. Veel mensen denken dan ook dat deze bruine vlekken het gevolg zijn van de scheerbeurt, maar niets is minder waar. Een snelle aanpak dringt zich dan ook op.

Door de recente warme winters stellen we in het voorjaar een plotse toename van de schade vast waarbij op een korte termijn grote vlekken van de haag roestbruin verkleuren. Deze aantasting kan het afsterven van verschillende planten en zelfs de gehele haag tot gevolg hebben.

Hier is chemische bestrijding noodzakelijk. Best spuiten met CONFIDOR en/of OKAPI. Okapi heeft een contactwerking: de luizen die geraakt worden sterven; Confidor heeft een systemische werking: het wordt door de plant opgenomen en zo over de hele plant verspreidt. Okapi zal dus sneller werken dan Confidor, maar het laatste is op langere termijn efficiënter omdat alle luizen die aan de plant vreten het product binnenkrijgen, ook als ze niet direct geraakt worden. Het is van belang bij het spuiten goed in de haag te spuiten, daar vertoeven de beestjes immers.

Deze aantasting is het gevolg van luizen, het is m.a.w. geen ziekte, het maakt dus ook geen verschil als je spuit voor of na het scheren. Belangrijkste zaak is om het te doen vanaf het moment dat je de schade waarneemt, Leylandii vormt immers niet gemakkelijk nieuwe scheuten, het zal dan ook een hele tijd duren vooraleer uw haag terug mooi groen staat.

Relevante artikels: Leylandii haag wordt bruin - takluis

Meer informatie over ziektes en plagen kan u hier terugvinden

 

Succes,

Jan

Geplaatst door Jan

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?