Corona-update: Er zijn reeds veel tekorten, het is daarom aangeraden tijdig te bestellen! klik hier voor meer info. De levertermijn is 3 à 6 werkdagen

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Rode bladeren in Eunonymus Alatus"

   
Door: Jan de tuinman

Ik heb in de tuin 3 kardinaalshoedstruiken (Euonymus Alatus) staan. Degene die het beste groeit krijgt nu al rode bladeren en sommigen bladeren zijn zelfs dor en slap. Normaal gebeurt dit in de herfst. Wat kan het probleem zijn? De andere 2 zijn nog volledig groen.


met dank alvast voor Uw reactie.

Gr, Dick TwiskGepost : 20 jul. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Dick,


De vroegtijdige herfstverkleuring van uw Euonymus kan te wijten zijn aan wortelrot (Cylindrocarpon) of aan vraatschade door larven van de Gegroefde lapsnuitkever (Othiorhyncus sulcatus). Taksterfte kan ook voorkomen door de schimmelaantastingen Phoma of Fusarium.

Je stuurt best wat foto's (info@atuin.be) door van uw Euonymus zodat ik bepaalde symptomen duidelijker kan inschatten.


Groeten,


Jan

Gepost : 21 jul. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Dick,


bedankt voor de foto's dat maakt het een stuk eenvoudiger.


Waarschijnlijk gaat het hier om een schimmelaantasting; ofwel Cylindrocarpon ofwel Fusarium. Het zijn beiden zwakteparasieten die vooral optreden wanneer planten zich in een stresssituatie bevinden. Meestal gaat het om planten die te nat en te zuurstofarm staan.


Ook hier is dit wellicht het geval: het terras watert waarschijnlijk voor een deel af in de beplanting met een te natte, dichtgeslagen grond tot gevolg.


Een aanpassing van de afwatering door een goot of een drainage zal dit probleem verhelpen. Je kan bijvoorbeeld ondiep een draingebuis ingraven langs de rand van het terras om het overtollige water snel af te voeren.


Chemisch behandelen kan met Chipco Green of met Rovral.


Succes,


Jan

Gepost : 21 jul. 2009
Top 
Door: Anoniem

Beste Jan, bedankt voor Uw snelle reacties. We gaan aan de slag.


Vriendelijke groet, Dick Twisk

Gepost : 22 jul. 2009
Top 

Onderwerp: "Rode bladeren in Eunonymus Alatus"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1