Corona-update: Er zijn reeds veel tekorten, het is daarom aangeraden tijdig te bestellen! klik hier voor meer info.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "prunus laur. zabeliana met gaten in bladeren"

   
Door: Anoniem

ik heb 4 prinus laurocerasus zabeliana 1.5 mtr staan die in het begin gaten gingen vertonen en nu worden bladeren geel en vallen uit. is hier iets tegen te doen?

Gepost : 9 jul. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Henk,


Het gaat hier waarschijnlijnk om hagelschot.

Het schadebeeld wordt zo genoemd omdat de bladeren gaten vertonen, net alsof er een lading hagel is doorgeschoten. Eerst ontstaan bruine vlekken met een duidelijke gele rand en daarna scheurt de aangetaste vlek los, droogt in en valt uit.


Deze ziekte wordt veroorzaakt door diverse schimmels ( Stigmina carpophila, pseudomonas syringae,...) en is daardoor moeilijk te bestrijden. .

Het is aangetoond dat deze verschijnselen nauw samenhangen met gebrekkige vochthuishouding van de bodem en met een stikstof en magnesium gebrek.


Aan de vochthuishouding van de bodem kan weinig gewijzigd worden, tenzij je gaat draineren. In een aangelegde tuin is dit natuurlijk moeilijk.

Een stikstof- en magnesiumgebrek kan verholpen worden door een geschikte meststof toe te dienen:

- Het magnesiumgebrek kan verholpen worden door het toedienen van bitterzout, dit produkt bestaat hoofdzakelijk uit magnesium.

- Het stikstofgebrek is nog eenvoudiger te verhelpen: stikstof komt immers voor in elke meststof. Door regelmatig strooien van bvb blauwe korrel zal snel stikstof vrijkomen.


De aangetaste bladeren zullen dit jaar niet meer opnieuw uitlopen maar de kans is reëel dat de struiken volgend jaar nieuw, gezond blad vormen.


Succes,


Jan

Gepost : 11 jul. 2009
Top 

Onderwerp: "prunus laur. zabeliana met gaten in bladeren"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1