Corona-update: Er zijn reeds veel tekorten, het is daarom aangeraden tijdig te bestellen! klik hier voor meer info.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "oude olijfboom"

   
Door: Els

Heb een 100-jarige olijfboom staan in kuip. Voor zover ik weet staat hij er al minstens 4 jaar in. Gedurende enkele jaren komen er kale takken. Bladeren zijn gekarteld en sommige krullen naar binnen. Heb hem al ingespoten maar niets helpt. Hoe krijg ik hem weer mooi vol? En hoe kan ik hem het best verzorgen het hele jaar door?

Gepost : 15 mrt. 2010
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Els,


Jouw olijfboom staat hier niet langer in zijn vertrouwde klimaat en is op oude leeftijd verplant geweest. In combinatie met de 2 voorbije strenge winters belangrijke factoren die ervoor kunnen zorgen dat dergelijke planten het niet altijd even goed doen. Maar als je de plant goed in de gaten houdt en verzorgt dan komt het wel goed.


De naar binnen gekrulde bladeren samen met de kale takken wijzen in de richting van vorstschade.

Olijfbomen zijn mediterrane planten die houden van milde winters en droge zomers, wat bij ons niet altijd het geval is. Het komt er dus vooral op aan om hem in de winter in een serre of orangerie te overwinteren. Is dat niet mogelijk zorg er dan voor dat de boom bij aanhoudende vorst goed ingepakt is.

Tijdens het groeiseizoen geef je elke maand langzaam werkende mest of plantenvoeding. Zorg er ook voor dat de grond in de pot nooit uitdroogt!


De plant moet zich dus vooral kunnen herstellen van de vorstschade. Het zal wel wat tijd vragen vooraleer de boom terug mooi vol staat.


Succes,

Jan


Relevante artikels:

* Vorst - Bescherm vorstgevoelige planten

Gepost : 16 mrt. 2010
Top 

Onderwerp: "oude olijfboom"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1