Corona-update: Momenteel veel tekorten, langere levertermijnen en een minimum orderbedrag van 85,00€ !! klik hier voor voor meer info!. 

Jan's tuinboek

Onderwerp: "mugwerende planten voor paarden"

   
Door: Jan de tuinman

Goeiemiddag,


even kort een vraagje, wat betekenen deze gegevens: stamomtrek 14-16 hoogstam extra kwaliteit met aardekluit?(het gaat over een juglans regia)

verder heb ik ook al citroenmelisse bekeken (omwille van 't mug-werende. Kan u mij nog andere planten leren kennen die een insect/mugwerende werking hebben?


Hartelijk bedankt,

Gepost : 26 mrt. 2011
Top 
Door: Jan de tuinman

Goede avond,


Kort uitgelegd betekent dit dat de boom een stamomtrek heeft van 14 tot 16 cm op 1 meter boven de grond.

"Extra kwaliteit" betekent dat je een oudere, dikkere boom besteld met een vollere kroon.

Een uitgebreide uitleg, met fotos, vindt je in de artikels Planten in extra kwaliteit en Wat is pot, kluit, blote wortel, hoogstam, laagstam


Als muggenwerende planten je pepermunt (Mentha piperita) , eucalyptus, lavendel, kattekruid (Nepeta) of de orangerieplant citroengeranium (Pelargonium crispum - enkel op bestelling) gebruiken.


Met vriendelijke groeten,


Jan

Gepost : 26 mrt. 2011
Top 
Door: Jan de tuinman

Enkele dagen geleden stelde ik al een vraag ivm mug- en vliegwerende planten. Die vraag zou ik bij deze verder willen uitbreiden.


Als men een paardenweide heeft van 0,7 hectare, hoeveel van verder genoemde planten ( pepermunt, eucalyptus, lavendel, kattekruid, citroengeranium, citroenmelisse, brandnetel, notelaar om deze weide vlieg- en mugvrij te krijgen?

en welke opstelling heb je dan nodig?


De weide in kwestie is rechthoekig, en in het midden door een schrikdraad opgedeeld in twee vierkanten (min of meer) op deze scheidingslijn bevindt zich ook een inloopstal met ernaast een mesthoop (wat dus juist erg vliegaantrekkelijk is..)in het ene vierkant is een rechthoekige zandpiste (ook door schrikdraad omgeven)op het andere vierkant is een zanderig vierkant gelegen dat op wijn beurt ook met schrikdraad omgeven is. (aan al deze bedradingen kunnen dus mijns inziens gerust planten staan)


Op het hiervoor beschreven terrein vertoeft een paard met zomereczeem, en op deze manier zou ik graag wijn last heel wat doen afnemen.


nog even concreet, eigenlijk handelt deze vraag dus over 't volgende: de planten die ik daarstraks opsomde; hoe ver in 't rond houden zij vliegjes en mugjes op afstand?


Ik vind deze informatie zelf niet terug en hoop dus van harte dat jullie mij bij deze zoektocht kunnen helpen.


alvast heel hard bedankt,

Gepost : 26 mrt. 2011
Top 
Door: Jan de tuinman

Die planten houden de insecten op afstand in hun onmiddelijke omgeving, maar het zijn natuurlijk geen wondermiddelen. Het is wellicht onmogelijk om door middel van die planten uw paard volledig insectenvrij te krijgen. Zeker omdat het paard, de stal en de mesthoop dergelijke vliegen juist aantrekken.


Zoveel mogelijk planten aanplanten waar dit mogelijk is (het paard mag er niet aan kunnen eten) lijkt mij hier de boodschap.


Sommige van deze kruiden zijn ook in een grotere pot verkrijgbaar als je sneller effect wil verkrijgen.


Succes,

Jan

Gepost : 26 mrt. 2011
Top 

Onderwerp: "mugwerende planten voor paarden"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1