Corona-update: Er zijn reeds veel tekorten, het is daarom aangeraden tijdig te bestellen! klik hier voor meer info. De levertermijn is 3 à 6 werkdagen

Jan's tuinboek

Onderwerp: "mijn rozen doen het niet"

   
Door: Jan de tuinman

Hallo Jan,


2 jaar geleden heb ik deze rozen aangeplant.

Voor alle duidelijkheid; het zijn witte, maar ze doen het dus niet. Ze staan er zeer troosteloos bij en als er eens een paar roosjes op komen dan zijn ze zeer dun gezaaid (bij wijze van spreken).


Wat moet ik doen om hier een bloeiend perkje van te maken?


Alvast bedankt,


Nadine

Gepost : 20 jul. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Nadine,


Ik zou nu voorlopig wachten tot het najaar om tot actie over te gaan. Eenmaal de rozen in bladerloze toestand zou ik beginnen met die schors of houtsnippers te verwijderen: deze maskeren waarschijnlijk een dichtgeslagen grond. Ik zou die rozen uithalen, de grond goed losspitten en ruimschoots compost inwerken: een laag van ca 5 cm uitspreiden en inspitten. Spit de grond zo diep mogelijk goed los en plant daarna de rozen terug.

Uw rozen groeien niet goed, hoewel je geen ziekte kan vaststellen. De enige resterende mogelijk oorzaak is dus de grond. Waarschijnlijk zit onder die schors een dichtgeslagen grond die wellicht aan de natte kant is: de vergeelde blaadjes wijzen in die richting.


De schors zou ik niet terugleggen, misschien zit er ook een gronddoek onder, ook die zou ik niet terugplaatsen, als de grond wat dichtslaat kan je daar met een gronddoek niets aan doen.


Ik zou eerder opteren voor een bodembedekker, en denk spontaan aan Waldsteinia ternata: deze zal de grond wat openhouden, groeit niet hoog en zal uw rozen dus niet gaat overgroeien. Bovendien is Waldsteinia een goede onkruidremmer: de eerste jaren moet je riguoureus wieden maar na een tweetal jaar is de Waldsteini dichtgegroeid en laat hij bijna geen onkruid meer door.


Succes,


Jan

Gepost : 21 jul. 2009
Top 

Onderwerp: "mijn rozen doen het niet"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1