Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

Mieren bladluizen

Hallo,

Wij hebben een jonge treurwilg staan, (5 jaar) en iedere zomer zitten er mieren en bladluizen op. We willen zo weinig sproeien in onze tuin, en zoeken daarvoor alternatieven. We hebben zo’n kleefband gebruikt op de stam, waardoor ze niet tot aan de kruin kunnen. Omgekeerde bloempotjes met stro opgehangen zodat er oorwormen inkunnen om de andere insecten op te eten. Maar het helpt niet echt.

Nu staat de boom in het gras, maar we zouden gronddoek met steentjes leggen, of een bodembedekker rond de boom die anti-mieren werkt?

Geplaatst door Vragen van klanten
ATuin

Evelyne,

De mieren en de bladluizen leven een beetje van en voor elkaar. De bladluizen zuigen sap van de planten. Daarnaast scheiden ze ook honingdauw af. Het is deze afscheiding die de bladeren kleverig maakt. De mieren op hun beurt lusten deze honingdauw best wel en gaan de bladluizen stimuleren om nog meer honingdauw te produceren...

Je krijgt die bladluizen en de mieren dan ook niet makkelijk weg, zeker als je niet wil spuiten.

De kleefband die je nu al gebruikt is al een stap in de goede richting.

De bladluizen bespuiten met een koude waterstraal zal zeker ook helpen. Je kan ook even de hogedrukreiniger inzetten, zolang je de boom niet teveel beschadigt (treurwilg kan wel iets verdragen).

Gronddoek met steentjes aannbrengen kan de habitat van de mieren aantasten en kan een (deel van de) oplossing zijn.

Lavendel en knoflook aanplanten rondom de boom is ook een remedie tegen bladluizen.

Groeten,

Jan

Geplaatst door Jan

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?