Jan's tuinboek

Onderwerp: "kersenboomblad heeft gaatjes en bruine rand"

   
Door: Jan de tuinman

hallo

mijn kersenboom(zoete kersen)heeft in zijn bladeren allemaal gaatjes met bruine randen het is precies dat hij helemaal stuk gaat!vitaminen te kort?of?

wat moet ik doen?

Danku

Gepost : 6 jun. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo,


Het gaat hier waarschijnlijnk om hagelschot.

Het schadebeeld wordt zo genoemd omdat de bladeren gaten vertonen, net alsof er een lading hagel is doorgeschoten. Eerst ontstaan bruine vlekken met een duidelijke gele rand en daarna scheurt de aangetaste vlek los, droogt in en valt uit.

Deze ziekte wordt veroorzaakt door diverse schimmels ( Stigmina carpophila, pseudomonas syringae,...) en is daardoor moeilijk te bestrijden. .

Het is aangetoond dat deze verschijnselen nauw samenhangen met gebrekkige vochthuishouding van de bodem en met een stikstof en magnesium gebrek.

Aan de vochthuishouding van de bodem kan weinig gewijzigd worden, tenzij je gaat draineren. In een aangelegde tuin is dit natuurlijk moeilijk.

Een stikstof- en magnesiumgebrek kan verholpen worden door een geschikte meststof toe te dienen:

- Het magnesiumgebrek kan verholpen worden door het toedienen van bitterzout, dit produkt bestaat hoofdzakelijk uit magnesium.

- Het stikstofgebrek is nog eenvoudiger te verhelpen: stikstof komt immers voor in elke meststof. Door regelmatig strooien van bvb blauwe korrel zal snel stikstof vrijkomen.

De aangetaste bladeren zullen dit jaar niet meer opnieuw uitlopen maar de kans is reëel dat de boom volgend jaar met gezond blad terug uitloopt.


Succes,


Jan

Gepost : 9 jun. 2009
Top 

Onderwerp: "kersenboomblad heeft gaatjes en bruine rand"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1