Jan's tuinboek

Onderwerp: "jasmijnboom"

   
Door: Ghislaine

ik heb vier jonge jasmijnbomen in mijn tuin, ong. 4 jaar oud en nu komen er bruin vlekken op de bladeren en sommige bladeren krullen naar binnen. Wat kan het probleem zijn ?

Gepost : 16 mei 2011
Top 
Door: Jan de tuinman

Ghislaine,

Er zijn nogal wat planten die "jasmijn" genoemd worden. Het is mij niet meteen duidelijk over welke boom je het hier precies hebt. Kan je misschien wat fotos doorsturen, zo weet ik meteen over welke plant het juist gaat. Ik kan me zo ook veel beter beeld vormen van de aantasting.

Groeten,

Jan

Gepost : 16 mei 2011
Top 
Door: Vragen van

men noemt de bloemen van deze boom ook seringen. een foto van de beschadigde blaadjes kan ik niet doorsturen want ik heb deze blaadjes reeds verwijderd van de boom.

Gepost : 17 mei 2011
Top 
Door: Jan de tuinman

Ghislaine,


Nederlandse plantennamen leiden vaak tot verwarring. De "jasmijn" is eigenlijk een "sering" of "Syringa" als latijnse naam.


Waarschijnlijk heb je hier te maken met een aantasting van bladvlekkenziekte (Alternaria). Dit is een schimmelaantasting die meestal voorkomt op wat verzwakte planten: een zwakteparasiet.


Regelmatig bemesten is hier aangewezen om de oorzaak van het probleem weg te nemen. Je kan bvb driemaal per jaar, in april, in juni en nogmaals in september, bemesten met organische siertuinmest.


De schimmelaantasting zelf kan je bestrijden met Ortiva van Gardiflor.


Groetjes,

Jan

Gepost : 18 mei 2011
Top 

Onderwerp: "jasmijnboom"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1