Jan's tuinboek

Onderwerp: "Japanse Kamperfoeli : geel / bladverlies"

   
Door: Jan de tuinman

Hallo,


We hebben vorig jaar enkele stuk van de japanse kamperfoeli gezet tegen een houtenwerk zodat ze mooi kunnen klimmen en toegroeien.


Echter ... op de bijgevoegde foto's zie je dat het precies toch niet zo goed gaat ? Ze verliezen bladeren "onderaan" terwijl de bovenste toppen wel degelijk nu nog mooi groen zien en bloemen hebben. Op foto mischien niet héél duidelijk maar er zitten véél gele/vergelende bladeren tussen...


Een kleine 3-4 weken heb ik ze wel even moeten "verplanten" om in te werken in het terras, maar ze werden integraal in een groot blok aarde verzet en erg voorzichtig, dus aan de worteltjes werd niet geraakt


(ze zijn slechts 15cm "opgeschoven" om mooi te kunnen inwerken in terras)


Moet ik me zorgen maken ? Ik dacht dat dit echt een woekerplant was zodat in no-time dat allemaal vol zou staan,zowel op de kruin als rond de centrale stengels ? Is wel behoorlijk "kaal" rond de stengels...


Ik lees ook dat het een "kalkminnende" plant is, dus zou het nog helpen met toevoeging van ??


Graag advies ;-)

Gepost : 25 mei 2014
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo,


De gele bladeren zijn zo goed als zeker te wijten aan het verplanten van de plant. Bij een gebrek zal de plant eerst de oudste bladeren afstoten en daarna de jongste (de bovenste).

Eigenlijk moest deze plant fors ingesnoeid worden alvorens te verplanten. En het is aangewezen om dit alsnog te doen. Bij het verplanten in volle groeiperiode zal er altijd schade zijn aan het wortelgestel en moet de bladmassa dus gecorrigeerd worden. De plant is nu eigenlijk zelf de bladmassa aan het corrigeren...


Groeten,

Jan

Gepost : 26 mei 2014
Top 
Door: Jan

Jan,


Bedankt voor je reactie.


Als ik de centrale ranken bekijk zie ik daar wel "verse" kleine groene knopjes zitten her en der. Ik begrijp niet waarom zoiets kan gebeuren aangezien ik héél ruim rond de bestaande wortels heb geschupt om de kluit los te maken...visueel zag je in de aarde eigenlijk geen fijne worteltjes zitten oid.Met "insnoeien" bedoel je dan de verschillende "kale" zijtakken her en der wegnemen ? Het bovenste stuk blijft er goed uit zien en er staat behoorlijk wat bloemetjes op.


Dus na insnoeien heb je eerder een centrale rank zonder zijtakken ? Heb altijd schrik teveel weg te nemen ...


Ik zal op deze site eens kijken of er iets van "snoeihandleiding voor klimpplanten" te vinden is ;-)


Alvast bedankt.

Gepost : 26 mei 2014
Top 
Door: Jan de tuinman

Jan,


Bij het verplanten mag je ervan uitgaan dat sowieso een deel van de wortels sneuvelt. Hoe ruim je ook gaat uitgraven.

Dergelijke grote planten verplanten is hoe dan ook een risico, temeer omdat het (ver-)plantseizoen eigenlijk al lang voorbij is. Ideaal doe je dat tussen november en maart, wanneer de sapstroom stil ligt.


Het risico dat deze plant in de loop van de zomer in de problemen komt is heel groot. Insnoeien bij het verplanten is een andere zaak dan een onderhoudssnoei. De zekerste optie is de plant afsnijden tot op pakweg een halve meter boven de grond. Op die manier vermijd je dat er teveel bladmassa is ten opzichte van de wortelmassa. Door kort in te snoeien zal de plant nieuwe bladmassa maken naargelang de beschikbare voedingsstoffen die de wortel aanvoert.


Groeten,

Jan de Tuinman

Gepost : 26 mei 2014
Top 
Door: Jan

Jan,


Hmm, dat is wel *erg* drastisch om de volledige ranken af te knippen op pakweg 50cm hoogte ... eerlijk gezegd durf ik dat niet goed...


Kan je een prognose geven wat er zou kunnen gebeuren indien je dit "gewoon" zo laat ? Zou die gewoon volledig wegsterven of gewoon "volgend jaar" terugkomen.

Gepost : 26 mei 2014
Top 
Door: Jan de tuinman

Als je dit zo laat dan kan een deel van de takken indrogen en je blijft natuurlijk ook met het geel blad zitten dat eventueel ook kan afsterven. De plant zal er niet van kapot gaan maar het ziet er niet netjes uit.


Als je insnoeit zullen allemaal nieuwe mooie scheuten ontstaan met mooi vers blad op en de plant zal ook meer vertakken. op lange termijn zal je dus een beter resultaat hebben.

Gepost : 27 mei 2014
Top 

Onderwerp: "Japanse Kamperfoeli : geel / bladverlies"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1