Jan's tuinboek

Onderwerp: "irissen worden geel"

   
Door: Jan de tuinman

Beste Jan,


Graag dringend uw advies en goede raad met betrekking tot een partij geleverde irissen.

Na zeer goed uitgeschoten te zijn (ong 25 cm) mer ik sinds enkele dagen dat ze plotseling allemaal beginnen uit te drogen en geelachtig te worden. Nochtans staan ze op een zeer zeer vochtige grond en in de zon. Heb een plantje uit de grond gehaald om te zien wat er aan de hand is; blijkt dat de wortels helemaal niet in de nieuwe grond aan het groeien zijn, maar hun vierkantige vorm uit de pot behouden hebben . Nogmaals, de wortels zijn zeer vochtig, daaraan kan het dus niet liggen. Kan er iets met de grond schelen? Heb ze geplant in een 20 cm diepe compostgrond.

Weet echt niet wat er aan het gebeuren is en ben zeer bezorgd.

Graag uw hulp


Groeten


Etienne De Vos

Gepost : 24 mei 2010
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Etienne,


Mogelijks hebben uw Irissen te lijden gehad onder een late nachtvorst.


Vorige week was het overdag wel warm, maar 's nachts doken de temperaturen toch nog naar het vriespunt. Het is goed mogelijk dat uw irissen daar wat last van hebben, zeker de combinatie van heel warm overdag en rond het nulpunt 's nachts is verre van ideaal voor de jonge irissen.


De irissen zullen daar wel van herstellen.

Een andere optie is een bacterieziekte bacterierot (Pectobacterium carotovorum), maar dat is hier waarschijnlijk niet aan de orde omdat de wortel nog intact is. Bij bacterierot gaat de wortel en vervolgens de rest van de plant afrotten.


Groeten,

Jan

Gepost : 24 mei 2010
Top 

Onderwerp: "irissen worden geel"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1