Corona-update: Momenteel veel tekorten, langere levertermijnen en een minimum orderbedrag van 85,00€ !! klik hier voor voor meer info!. 

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Insecten en/of bladziekte op rhodo en azalea ? "

   
Door: Marleen

Een aantal rhodo's en azalea's in mijn tuin doen het niet goed.

Welke ziekte is dit ?

Wat kan ik eraan doen ? Met welk middel kan ik deze ziekte of insecten bestrijden ?

Alvast bedankt voor uw reaktie ! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gepost : 2 apr. 2019
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo,

 

Op de laatste foto, met een algemeen beeld van de plant stel ik vast dat die plant eigenlijk op sterven na dood is. Daar zie ik ook duidelijke geel verkleurende bladeren zonder vraatschade. Daarnaast zie ik ook jong blad dat mooi groen is. Deze plant heeft duidelijk last gehad van de droogte vorig jaar, met een tekort aan voeding tot gevolg. Deze plant gaat zich bij gunstige weersomstandigheden dit jaar wellicht herpakken. Mogelijk staat deze plant teveel in de zon, waardoor het effect versterkt wordt. Insnoeien en verplanten naar een meer beschaduwde standplaats kan een oplossing zijn. Pas verplanten vanaf begin november. Opnieuw verplanten houdt natuurlijk een risico in voor een plant die het duidelijk al hard te verduren kreeg. 

De geelverkleuring wijst op een tekort aan voedingsstoffen. Meer bemesten dus... (ik vermoed in combinatie van een te zonnige standplaats).

 

Verder zijn er ook nog de bladvlekken, die eigenlijk een aantasting van vorig jaar zijn. Ik zou hier niet meteen gaan bestrijden. Eigenlijk moet eerst de standplaats grondig bekeken worden: volgens mij staan deze planten te zonnig en te droog ( dat heeft natuurlijk te maken met het droge weer vorig jaar). 

Ik zou dus aanraden om eerst te bekijken of de planten op een juiste standplaats staan (evt meer in de schaduw zetten). Daarna de bemestingstoestand van de bodem verbeteren, door bvb groencompost in te werken en regelmatig te bemesten dit jaar.
Bij droogte voldoende water geven.

-->  https://www.atuin.be/nl/forum/algemeen-tuinonderhoud/nieuwe-aanplantingen-correct-water-geven

 

Gepost : 2 apr. 2019
Top 

Onderwerp: "Insecten en/of bladziekte op rhodo en azalea ? "

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1