Corona-update: Er zijn reeds veel tekorten, het is daarom aangeraden tijdig te bestellen! klik hier voor meer info. De levertermijn is 5 à 10 werkdagen

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Gomziekte kerselaar"

   
Door: Gerrit Wijlens

Een week geleden heb ik ontdekt dat mijn boom (ik weet de naam helaas niet) gom krijgt aan de onderkant. Ik heb foto‘s hiervoor toegevoegd. Elke dag doe ik de gom weg die eruit is gekomen van de stam. Vooral als het regent dan komt er meer gom eruit.

Mijn vragen zijn: is deze ziekte besmettelijk ? is het gevaarlijk voor andere bomen die ernaast staan ? Zoja, is het better dat ik de boom verwijder ? 

En als de boom verwijderd is, zal ik de aarde omheen ook wegdoen en vervangen met nieuwe aarde ? Want de aarde is weliswaar ook besmet met de ziekte ? 

De boom is ongeveer 10 jaar, en ik vind het eigenlijk zonde als ik deze moet eruit trekken, maar als die gomziekte niet te genezen en besmettelijk is, dan kan ik beter de boom weghalen.

Graag uw advies. 

Groeten,

Gerrit

 

Gepost : 28 sep. 2018
Top 
Door: Gerrit Wijlens

Het gaat om deze boom

Gepost : 28 sep. 2018
Top 
Door: Gerrit Wijlens

De onderkant van de stam

Gepost : 28 sep. 2018
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo,

 

Deze gomziekte komt voornamelijk voor bij kerselaars. Ik vermoed hier een Prunus triloba

 

Normaal heeft deze gomziekte vooral te maken met een problematische grond, overbemesting of een te sterke snoei.

In dit geval echter heeft deze gomziekte volgens mij vooral te maken met met een moeilijke ent. Doordat er een verschil bestaat tussen hetgeen de wortel (van de onderstam) opzuigt uit de bodem en hetgeen de plant (de ent met de eigenlijke varieteit) maar nodig heeft ontstaat die gom.
Je ziet ook duidelijk het verschil tussen de onderstam en de plant zelf... je ziet eigenlijk meteen dat dit niet meteen de beste combinatie geweest is tussen ent en onderstam.

 

Deze gom is niet besmettelijk, de oorzaak is in dit geval niet weg te nemen... 

Je moet in het achterhoofd houden dat deze plant geen al te lang leven beschoren is, maar zolang je de plant op zich nog aantrekkelijk vindt zou ik niet meteen actie ondernemen. 

 Groeten,

Jan

 

Gepost : 1 okt. 2018
Top 
Door: Gerrit Wijlens

Beste Jan,

hartelijk dank voor de waardevolle informatie. De boom is inmiddels 10 jaar en nog mooi vol groen in de zomer. Hij geeft steeds minder en minder besjes, misschien is dat al een teken van zwakte. Maar de meest belangrijke is dat de gomziekte niet besmettelijk is dus ik zal hem even voorlopig nog zo laten staan. 

Groetjes, 

Gerrit

Gepost : 4 okt. 2018
Top 

Onderwerp: "Gomziekte kerselaar"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1