Jan's tuinboek

Onderwerp: "geel blad Prunus laurocerasus 'Rotundifolia'"

   
Door: Jan de tuinman

Goedenavond,


Wij hebben sinds vorig jaar twee Prunus laurocerasus 'Rotundifolia' in de tuin staan. Sinds een paar maanden krijgt een van de boompjes geel blad. De bloemknoppen zien er slap uit en hebben een zachtroze kleur i.p.v. wit. De andere boom is (nog) gezond.Heeft u misschien een idee wat de oorzaak is van de zieke boom?


BVD

Gepost : 31 mei 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo,


Het gaat hier hoogst waarschijnlijk om een stikstof gebrek, geel verkleurende bladeren zijn daar een typisch gevolg van.


Als er sprake is van stikstoftekort zal de plant stikstof onttrekken aan de oudere bladeren ten voordele van de nieuwe bladeren.


Ik zou dus aanraden uw haag te bemesten met een meststof met een hoog stikstofgehalte (een hoge N-waarde). Door bvb Blauwe Korrel toe te passen zal snel stikstof vrijkomen zodat het probleem snel moet opgelost zijn.


Belangrijkste symptoom van stikstofgebrek bij planten is geelverkleuring van de bladeren. Bij een stikstofgebrek verkleuren de oudste bladeren geel, dit wil zeggen zowel het bladmoes als de nervatuur. Aanvankelijk zal een blad aan de randen en tussen de vervatuur vergelen. Bij aanhoudend stikstofgebrek breidt de vergeling zich uit naar de bladbasis en vergelen ook de kleinere nerven en ten slotte ook de hoofdnerven. Uiteindelijk zal het blad, afhankelijk van de plantensoort, citroengeel tot goudgeel ontkleuren.


Groeten,


Jan

Gepost : 31 mei 2009
Top 
Door: Anoniem

Hallo Jan,


Bedankt voor je snelle reactie. Ik zal het proberen..

Groetjes

Gepost : 31 mei 2009
Top 

Onderwerp: "geel blad Prunus laurocerasus 'Rotundifolia'"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1