Jan's tuinboek

Onderwerp: "geel blad bij roze regen"

   
Door: Jan de tuinman

Ik heb een tijdje terug een roze regen in container gekocht (niet bij ATuin) onder de vorm van een boompje met een mooi groen gekleurd blad.


Ik heb het boompje geplant in een ruim plantgat en de klei-achtige grond vermengd met turf en kleikorrels om toch een luchtige en goed doorlatende grond te krijgen.


Op de foto bovenaan zie je het boompje op 16 juli, vandaag ziet het eruit zoals op de tweede en derde foto.


Heb ik mij vergist en had het geen turf mogen zijn? Ik had al een en ander proberen te googelen en de grond zou te kalk-achtig zijn. Als dat het geval is, hoe krijg ik de grond dan zuurder?


Heeft het te maken met een gebrek aan water?


Of heb ik het ritme van het plantje verstoord?

Gepost : 25 jul. 2008
Top 
Door: Bart

En dit zou de foto moeten zijn.

Gepost : 25 jul. 2008
Top 
Door: Jan de tuinman

Dag Bart,

De symptomen die je ziet zijn niet zozeer van een ziekte, hoewel ik dat op basis van foto's natuurlijk niet zeker kan zeggen. Mocht je toch sporen van vraat of schimmel zien, dan verwijs ik je naar de vele behandelingsproducten op de markt.

Het meest aannemelijk is echter dat je boompje gewoon last heeft met inwortelen. Waarschijnlijk is het een plant die in een serre opgekweekt is en heeft maanden doorgebracht onder glas, in een pot met kunstmatige water- en voedselgift. En moet nu ineens zelf zijn vocht en voedsel opnemen in de bodem, terwijl zijn wortelgestel daar helemaal nog niet klaar voor is. Het duurt enkele maanden tot een jaar eer een struik of boom voldoende nieuwe wortels gemaakt heeft in de grond om het nodige water en voedsel op te nemen. Daarom ook is het beter bomen en struiken te verplanten van oktober tot april, dan heeft de plant meer tijd om zich 'in te wortelen 'in de grond alvorens het groeiseizoen begint.


Wat betreft je bodemverbetering: de kleikorrels zijn drainerend - dus goed, enkel de turf was inderdaad geen goede keuze: turf houdt vocht vast in de grond, terwijl kleigrond op zich al voldoende vochthoudend is. Op zich is Wisteria (blauwe-witte-roze regen) niet veeleisend qua bodem. Jouw kalkhoudende kleigrond is OK mits misschien wat drainage door zand-kleikorrels, ik zou hem zeker niet zuurder maken.

Ook de bezonning lijkt mij voldoende op de foto.


Tips om de treurende plant erdoor te halen:

- haal de plant opnieuw uit de grond; verbeter de bodem door 2 à 3 emmers grof zand in de kleibodem-met-kleikorrels onder te mengen;

- snoei de hoofdtakken van de boom met 1/3 van hun lengte terug. Deze snoei geeft een signaal aan de plant dat ze moet groeien.

- plant de boom opnieuw en zie de eerste weken 2 maanden nauwkeurig toe of hij vocht genoeg heeft; in een droge week giet je royaal water bij (liever 2 à 3 keer veel water dan elke dag een beetje)


Doe deze ingreep niet in een superwarme week, liever een week met wisselvallig Belgisch weer.


Succes ermee!


Jan

Gepost : 30 jul. 2008
Top 

Onderwerp: "geel blad bij roze regen"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1