Corona-update: Afhankelijk van uw bestelling kan de levertermijn oplopen tot 10 werkdagen of meer, klik hier voor meer info.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "clematissen sterven af"

   
Door: Jan de tuinman

ik heb in mijn achtertuin op het zuiden 2 jaar geleden 3 Clematissen geplant ,ze hebben gebloeid en ik heb ze ook clematis mest gegeven. nu merk ik dat ze al een tijdje dood blad hebben of ze afsterven bij 2 ervan komt er voor een deel weer wat nieuw blad aan . ik had nu gehoord van verwelking ziekte door een schimmel, dan zou je dat weg moeten halen maar wat er blijft dan niks over ze zijn ook bijna niet gegroeid in die 2 jaar. een is miss bateman, rouge cardinal en pink fantasy.

wat kan ik hier aan doen.

groetjes monique

Gepost : 1 okt. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Monique,


Het is inderdaad goed mogelijk dat uw clematis aangetast is door verwelkingsziekte.

Clematis is een klimplant die van nature aan de bosrand voorkomt en die in de natuur wortelt in de schaduw en daarna klimmend de zon opzoekt. Traditioneel wordt verteld dat je op de wortel van clematis een dakpan moet leggen. In plaats van die dakpan plant je beter een laagblijvend struikje aan de voet van de plant zodat de stengelvoet in de schaduw zit.

Als dit bij u niet het geval is, is het mogelijk dat de voet van de plant door te sterk zonlicht 'verbrand' is.

Misschien gaat het zoals je zelf al aanhaalt om verwelkingsziekte. Verwelkingsziekte is een vaatbundelverstopper. Door de plant af te knippen verwijder je niet alleen de aangetaste takken maar ook de schimmeldraden die de vaatbundels verstoppen! Om de plant zelf hoef je je geen zorgen maken. Als je de aantasting kan wegnemen zal de plant opnieuw uitlopen.

Je kan ook chemisch behandelen met Sporgon (Edialux). Het feit dat een paar planten opnieuw uitlopen wijst erop dat er licht is aan het einde van de tunnel...

Omdat het om een bodemschimmel gaat wordt Sporgon aangegoten rond de wortel. Je lost 20 gram op in 10 liter water, met de gieter spreidt je dit mengsel open op ongeveer 1 m² grond.

Succes,


Jan


Dit artikel gaat over: de behandeling van clematis blad valt af sterft af gaat dood verdord blad problemen met clematis

Gepost : 2 okt. 2009
Top 
Door: Monique

Jan bedankt voor je bericht, moet ik de planten die opnieuw uitlopen ook snoeien en tot waar deze heben halverwege of iets aan het bebin weer nieuw blad . groetjes monique ik kan nu zeker geen andere climatis planten tot de schimmel weg is .

Gepost : 5 okt. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo,


De planten die opnieuw uitlopen zou ik nu niet gaan insnoeien. Het feit dat ze opnieuw uitlopen betekent dat deze planten zich waarschijnlijk gaan herpakken.

Als het gaat om verwelkingsziekte plant je beter niet meteen een nieuwe clematis op dezelfde plek.


Groeten,


Jan

Gepost : 9 okt. 2009
Top 

Onderwerp: "clematissen sterven af"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1