Corona-update: Het is zeer druk en er zijn reeds veel tekorten, daarom zijn er afwijkende levertermijnen!! klik hier voor voor meer info!. 

Jan's tuinboek

Onderwerp: "bruine bladvlekken met gele rand op kastanje"

   
Door: Jan de tuinman

Paardekastanje-mineermot (Cameraria ohridella)


De paardekastanjemineermot is een vlinderachtig motje dat waarschijnlijk uit Azië afkomstig is en sinds enige tijd grote schade aanricht aan zowat alle paardekastanjes. De larve graaft zich al etend een weg door de nerven van de bladeren waardoor er grote schade ontstaat aan de bladeren. In de vorm van roodbruine bladvlekken, meestal met een gele omranding. Bij zware aantastingen verkleuren de bladeren volledig en laten de bomen midden in het groeiseizoen hun bladeren vallen.


Voor het bestrijden van de paardekastanjemineermot verzamel je de afgevallen bladeren in het najaar en je voert die af naar het containerpark voor een gecontroleerde compostering. De poppen van de mineermot die in de afgevallen bladeren aanwezig zijn worden op deze manier vernietigd. Het is van belang de afgevallen bladeren zo snel mogelijk te verwijderen, vooraleer het blad begint te rotten.


In het volgende voorjaar moet de nieuwe generatie mineermotten onder controle gehouden worden door middel van feromoonvallen die in de bomen opgehangen worden. In de bestrijding van de Paardekastanje-mineermot wordt gebruik gemaakt van seksferomonen die de mannetjes over grote afstand tot bij de vrouwtjes (of in dit geval de feromoonval) lokken.


De voorkeur van de kastanjemineermot gaat uit naar Aesculus hippocastanum (Paardekastanje), maar ook andere kastanjebomen worden aangetast. In 1985 werd deze voor het eerst opgemerkt in Macedonië en rukte zo verder noordwaarts op in Europa. Het gaat hier dus om een vrij recent probleem .

Gepost : 19 sep. 2009
Top 

Onderwerp: "bruine bladvlekken met gele rand op kastanje"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1