Jan's tuinboek

Onderwerp: "Bladval bij laurierstruiken"

   
Door: Anoniem

Elk jaar heb ik te kampen met het geel worden en daarna afvallen van de bladeren van mijn laurierstruiken.

Het is niet zomaar een klein beetje maar werkelijk grote hoeveelheden,kruiwagens vol.Dat is zo al een paar jaar het geval vanals ze in open omgevng staan,want daarvoor stonden ze onder denenbomen,die wel al een drietal jaar omgezaagd zijn.Mijn vraag is:waaraan zou dit kunnen liggen,te weinig of geen goede bemesting,ongedierte,of een andere oorzaak?

Bij voorbaat dank voor Uw deskundige raad.


Karel.

Gepost : 19 aug. 2008
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Karel,


Uw laurieren zijn vooreerst in een volledig nieuwe omgeving komen te staan sinds u uw dennebomen omgezaagd heeft. Waarschijnlijk stonden ze aanvankelijk in de schaduw van de bomen en nu niet meer. Door deze dennebomen te verwijderen staan ze waarschijnlijk veel meer in de wind. Doordat de beschutting van de dennen is weggevallen waarschijnlijk ook iets kouder dan vroeger.

Wat ik hiermee wil aantonen is dat uw laurieren gewoonweg aanpassingsproblemen hebben. Waarschijnlijk stonden uw laurier sinds je ze kocht bij die dennebomen en hadden ze het daar uitstekend naar hun zin (een laurier staat graag wat beschut, houdt van wat warmte en niet van wind.

Ik denk niet dat de hoofdoorzaak van deze bladval iets anders is dan aanpassingen aan deze nieuwe situatie die voor de laurieren allicht minder gunstig is dan vroeger. Het komt er dus op aan om ze langzamerhand aan de nieuwe omgeving te laten aanpassen (misschien zie je al een lichte verbetering de laatste jaren?) en hopen dat er geen strenge vorst komt.


Groeten,


Jan

Gepost : 19 aug. 2008
Top 

Onderwerp: "Bladval bij laurierstruiken"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1