Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Beukenbladluis en bestrijding

Phyllaphis fagi

Vanaf begin mei kunnen de bladeren van de Beukenhagen een kleverig, krullend blad krijgen die blinken in het zonlicht. Dan heb je te maken met een aantasting van beukenbladluis.

Beukenbladluizen manifesteren zich als een groene bladluis omgeven met blauwwitte wollige wasafscheiding. Beukenbladluis tref je aan op de onderzijde van het beukenblad. Soms kan je ze ook aantreffen op de jonge takken.

Bij een aantasting van beukenbladluizen ontstaan geelbruine vlekken op de bladeren, die daarna gaan opkrullen en uiteindelijk verdrogen. Scheutmisvorming en zware groeiremmingen kunnen eveneens voorkomen.
Oudere planten hebben meestal geen behandeling nodig maar jonge aanplantingen, zeker de eerste 2 jaar, moeten zeker behandeld worden of zullen afsterven.

Beukenbladluizen produceren veel honingdauw, een witte suikerachtige afscheiding die het blad doet blinken. Op de honingdauw ontstaat dan vaak in tweede instantie roetdauw, een zwarte kleverige substantie. De beukenbladluis komt, zoals de naam al doet vermoeden, alleen op beuk voor.

Bestrijding

Behandelen kan met Insecticide 10 ME of For Insect van Edialux.

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?