Corona-update: Het is zeer druk en er zijn reeds veel tekorten, daarom zijn er afwijkende levertermijnen!! klik hier voor voor meer info!. 

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Beukenbladluis en bestrijding"

   
Door: Jan de tuinman

Beukenbladluis (Phyllaphis fagi)

Vanaf begin mei kunnen de bladeren van de Beukenhagen een kleverig, krullend blad krijgen die blinken in het zonlicht. Dan heb je te maken met een aantasting van beukenbladluis. 

Beukenbladluizen manifesteren zich als een groene bladluis omgeven met blauwwitte wollige wasafscheiding. Beukenbladluis tref je aan op de onderzijde van het beukenblad. Soms kan je ze ook aantreffen op de jonge takken.


Bij een aantasting van beukenbladluizen ontstaan geelbruine vlekken op de bladeren, die daarna gaan opkrullen en uiteindelijk verdrogen. Scheutmisvorming en zware groeiremmingen kunnen eveneens voorkomen. 
Oudere planten hebben meestal geen behandeling nodig maar jonge aanplantingen, zeker de eerste 2 jaar, moeten zeker behandeld worden of zullen afsterven.


Beukenbladluizen produceren veel honingdauw, een witte suikerachtige afscheiding die het blad doet blinken. Op de honingdauw ontstaat dan vaak in tweede instantie roetdauw, een zwarte kleverige substantie. De beukenbladluis komt, zoals de naam al doet vermoeden, alleen op beuk voor.

Bestrijding

Je behandeld vanaf dat je de eerste aantastingen ziet (+- mei) met Calypso Garden van Bayer (zowel systemische als contactwerking) of KB Multisect. Hoe vroeger je er bij bent hoe beter.

Deze middelen werken systemisch, het product wordt door de plant opgenomen en door de sapstroom over de hele plant verspreid. Het kan wel even duren voordat het volledig opgenomen is door de plant. Dus in de weken na het sproeien de planten goed in de gaten blijven houden. Komen er toch bladluizen, dan behandelen met een contactmiddel zoals Okapi, Karate of decis.

Gepost : 27 jun. 2009
Top 

Onderwerp: "Beukenbladluis en bestrijding"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1