Corona-update: Momenteel zijn er veel tekorten, langere levertermijnen en een minimum orderbedrag van 250,00€ 
LEES EERST DIT BERICHT VOOR U EEN BESTELLING PLAATST!. 

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Planten voor terras en balkon"

   
Door: Jan de tuinman

Planten voor terras en balkon

Van oudsher haalt de Belg in april zijn bloembakken buiten en poetst ze om ze in mei (na de ijsheiligen!) te beplanten met pelargoniums, petunias, lobelias en co. De passionele plantenliefhebber zal die bloembakken ook al vroeger buiten halen, en er viooltjes in zetten. Of s winters een vulling met heide, hebe en co voorzien.

Je kan ook verder gaan en maken dat je het hele jaar rond groen in je bakken hebt. Door te kiezen voor kleine struiken, klimmers, vaste planten, kruiden of varens

Enkele suggesties met struiken en vaste planten:

 • Kleine buxusbolletjes, fijnbladige klimop, kleinbladige Cotoneaster, Laurier (beschut) of Salie als groenblijver

 • Kruiden voor de keuken: tijm in geuren en kleuren, bonekruid, bieslook, lavendel, munt,.

 • Winterbloeiende Helleborus, gecombineerd met narcisjes of viooltjes

Wat je zoal buiten kan zetten in de zomer:

 • Vetplanten: vragen weinig water- en voedselgift en hangen heerlijk in allerlei bladvormen en kleuren over de potrand heen, soms met leuke bloemschermen. Sedum, Crassula, Euphorbia,...

 • Bollen en knollen: probeer naast narcissen, tulpen en blauwe druifjes ook eens zomerbloeiende lelies, Agapanthus,...

 • Orangerieplanten, zo genaamd naar -oranjebomen- ,lees sinaasappelbomen, die sinds de 19e eeuw modegewijs in onze contreien door noblesse en haute bourgeoisie in de wintertuin in grote potten werden gehouden, om s zomers naar het terras te verhuizen.

Heden ten dage zijn deze planten voor ieders portemonnee beschikbaar in een ontzettend ruim assortiment. 1 ding hebben ze gemeen: ze zijn niet (volledig) vorstbestendig. Zet ze dus buiten na de IJsheiligen en haal ze terug binnen eind september om ze koel maar vorstvrij te laten overwinteren.

Uit Mediterrane streken komen Citrusboompjes en struiken, olijven, vijgen, oleanders, laurier, citroenverbena, trompetbloem,. Uit subtropische streken komen Abutilon, Bougainvillea, Fuchsia, Hibiscus, Jasminum, Passiflora, Pittosporum, Solanum en Yucca.

 • Vaste kruiden die het in pot doen: oreganum, artisjok, tijm, citroenkruid, Laurier, rozemarijn en salie, voor zon, citroenmelisse, kervel, lievevrouwebedstro, munt voor halfschaduw.

 • Vaste planten die het in pot doen: Euphorbia, Sedum in allerlei vari�teiten, Saxifraga, Hosta, varens, helleborus, artemisia,.

 • Middelhoge struiken die het in pot doen: rhus, japanse esdoorn, rozen,.

 • Lage bladverliezende struiken die het in pot doen: brem, rozen, hortensia, sierwilgen, Rhododendron molle, sierkwee.

 • Lage bladhoudende struiken die het in pot doen: rhododendron, buxus, taxus, liguster, Viburnum tinus, Choisya ternata, Calluna,.

 • Klimmers die het in pot doen: Clematis (geef ze een koele onbezonde voet), klimhortensia, Kamperfoelie, Klimop in allerlei vari�teiten.

 • Fruit dat het in pot doet: bessen; zwarte, stekel, rode en witte,.

 • Last but not least: je kamerplanten! Ze fleuren helemaal op door een zomer buiten. Let wel schaduwminnende kamerplanten niet in volle zon te zetten; ze verbranden!

Meer informatie over terras en balkonplanten en hun onderhoud vindt je hier

Gepost : 15 mrt. 2008
Top 

Onderwerp: "Planten voor terras en balkon"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1