Corona-update: Momenteel veel tekorten, langere levertermijnen en een minimum orderbedrag van 85,00€ !! klik hier voor voor meer info!. 

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Paulowna boom (keizersboom)"

   
Door: Etienne

Goede middag,


Heb een kleine Anna Paulowna boom, nog steeds in een grote pot. Na zijn bladverlies in de herfst heb ik de pot binnen geplaatst om het boompje te laten overwinteren (in de garage met daglicht). Nu begint hij echter, begin januari, al volop te botten !

Wat moet of kan ik nu doen?

Vorig jaar begon hij pas in maart-april te botten.


Met dank voor uw advies en vriendelijke groeten,


Etienne De Vos

Gepost : 2 jan. 2010
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Etienne,


Deze boom voelt duidelijk de lente naderen.

Het feit dat hij begint te botten betekent dat de plant te warm staat. Je kan het botten proberen te remmen door de boom op een koelere plaats te zetten. Ook een plek waar het donkerder is dan in de garage kan het botten wat tegengaan. Verder valt daar niet veel aan te doen.


Een Pauwlownia (keizersboom)in een pot is sowieso niet aangewezen en zal zeker nog problemen geven. De boom in het voorjaar uitplanten in de volle grond is hier het meest aangewezen.


Voorlopig is het het beste om de boom daar gewoon te laten tot het voorjaar: Het feit dat hij begint te botten is op zich geen probleem. Mogelijks kan je wat remmen door hem wat kouder (maar vorstvrij !) te zetten, misschien in een tuinhuis of zo: opletten voor te grote temperatuur-overgangen natuurlijk.


De boom direct buiten zetten is riskant: bruuske overgangen kunnen een plant in shock brengen en de knoppen zijn niet opgewassen tegen de vrieskou.

Ook de plant zelf kan dan bevriezen, bovendien staat de boom in een pot wat een bijkomend risico is.


Hem buiten laten staan op een beschutte plaats was het beste geweest, maar ja... hem nu terug buiten zetten is moeilijk, en het wordt alsmaar moeilijker hem nog buiten te zetten: hij zal altijd meer en meer uitlopen en in blad komen. Het blad is niet afgehard en mag dus niet buiten staan als het koud is.....


Dus voorlopig op een koudere en donkerder plaats zetten en wachten tot het zeker niet meer vriest.


Groeten,


Jan

Gepost : 17 jan. 2010
Top 
Door: Jan de tuinman

Bedankt voor het antwoord en advies. Ondertussen is hij echter al in volle blad met nieuwe stengels van 30 cm. ! ik heb hem dan ook in een frisse kamer geplaatst, maar wel met meer licht daar de bladeren nu toch waarschijnlijk licht nodig hebben. Heb ik daar goed aan gedaan? Of moet het toch nog in het duistere ? Bedankt

Gepost : 18 jan. 2010
Top 
Door: Jan de tuinman

Eénmaal dergelijke bomen (die in volle grond 10 tot 12 meter hoog worden) beginnen uit te lopen is daar natuurlijk geen houden meer aan. Hem zo fris mogelijk zetten is hier de boodschap. De ruimte wat verduisteren, of maar een paar uur per dag zonlicht binnenlaten kan helpen om de boom wat af te remmen. De boom in volledige duisternis zetten is ook niet echt aangewezen omdat de bladeren zullen vergelen.

In feite stelt zich hier niet echt een probleem: die boom staat warm genoeg en loopt uit. Het gaat hier ook om een boom die 10 meter hoog of hoger wordt, dus qua groeikracht kan dat tellen. Je zal begrijpen dat bomen die een dergelijke omvang bereiken in pot kweken niet echt aangewezen is. Deze boom in het voorjaar uitplanten in de tuin is hier de oplossing. Wacht hiermee wel tot het risico op vorst geweken is. De bladeren verdragen nu geen vorst. Komt hij te vroeg buiten bij te koud weer loop je het risico dat hij meteen aan zijn herfst begint en zijn bladeren laat vallen...

Normaal bloeit Paulownia in april-mei: binnenkort heb je wellicht een bloeiende boom in huis!

Gepost : 18 jan. 2010
Top 

Onderwerp: "Paulowna boom (keizersboom)"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1